Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две години след легализацията на марихуаната в Колорадо и щата Вашингтон вече има официална статистика за ефектите от законовите промени. И те сочат ясно спад на престъпността, по-малко пътни инциденти, и спад в употребата на лекия наркотик от тийнейджърите.

Във Вашингтон полицията вече има далеч повече време за разкриване на сериозни престъпления - арестите, свързани с марихуана, са спаднали от 5531 през 2012 г. на 120 през 2013 г. Едно от другите големи опасения - че легализирането ще доведе до ръст в катастрофите - се оказа несъстоятелно. Всъщност, смъртните случаи на пътищата в щата са спаднали с 6% до рекордно ниско ниво. Спад има и при арестите за шофиране под влияние - с 12%.

Все още няма данни за употребата сред младежите, но щатската управа планира да вложи част от данъците от марихуаната в проекти за образование, превенция и двугодишни проучвания сред тийнейджърите. Става въпрос за 19,2 милиона долара, които са влязли в хазната за 6-те месеца от 2014 г. Изчисления показват, че до средата на 2019 г. данъците върху "тревата" ще вкарат общо 636 милиона долара в хазната.

Колорадо обаче вече има данни за употребата сред младежите - тя е спаднала! 37% от учениците признават, че са опитвали марихуана, спрямо 39% от 2011 г. А тези, които са употребявали в рамките на последния месец също са с 2% по-малко - от 22% на 20%. При възрастните няма промяна.

Както и във Вашингтон, и в Колорадо легализацията е спестила много време на полицията - арестите са с 81% по-малко. Съответно и престъпността се е свила - 10,1%. Но не, това не идва само от неосъществените арести на "напушеняци". Защото с 5,2% са спаднали и престъпленията с насилие.

Това може да се обясни с цялостното намаляване на дилъри на марихуана, които или изкарват бизнеса си в белия сектор, или, малка част от тях, са преминали към продажба на тежки наркотици. 58% от продажбата на марихуана вече не е в ръцете на картелите.

17,2 милиона долара влизат в хазната на Колорадо от данъци върху продажбата на марихуана. Същевременно, щатската управа одобри закон, с който ще вложи 10 милиона за изследване медицинските свойства на марихуаната, което ще бъде най-добре финансираният подобен проект в историята.

Ключови думи

Коментари

Ползата е, че след две цигари всички жени изглеждат красиви, а Слънцето -- интелигентен.

Ти май идея си нямаш, а?

b.krustev

Така е, господине - красотата е в очите на гледащия:).

Пaвел

Кaкви жени,кaкво слънце?След две цигaри зaспивaм кaто бебе..........

b.krustev

Още едно полезно свойство!:)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.