Професионалният празник на здравните работници 7 април ще бъде ден и за символични болнични протести в цялата страна, потвърдиха асоциациите на общинските и частните лечебни заведения у нас. С надпис на ревера "Аз протестирам!" докторите ще се обявят срещу новата методика за заплащане на медицинските дейности и ще настояват Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да преразгледа основните текстове в нея.

„Защото самата методика ощетява лекарите с това, че ограничава правото на труд. Защото с наложените бюджети или просто лимити, лекарите, които могат и имат достатъчно много пациенти и могат да работят достатъчно през целия месец, ще бъдат ограничени и ще бъдат лимитирани. Това означава, че парите, които ще бъдат отпуснати от мениджърите към тях, ще бъдат по-малко като финансиране. Съответно това ще рефлектира и върху заплатата на самите лекари и здравни специалисти", обясни мотивите на съсловието д-р Бойко Миразчийски от Българска болнична асоциация и директор на бургаската многопрофилна болница, цитиран от Дарик.

От началото на тази година лечебните заведения в страната работят със строги лимити и всяка дейност извън тях е за тяхна собствена сметка. Здравната каса им постави фиксирани бюджети по месеци и им позволи да ги надвишават само с до 5 на сто. Условието е да ги компенсират в рамките на два-три месеца, за да се впишат в годишната сума, която също е строго определена. Още в края на първото тримесечие обаче се оказа, че болниците са прекалили с преразхода и до края на 2015-а ще разполагат не с 90 на сто от миналогодишния си бюджет, каквито бяха първоначалните рестрикции, а с не повече от 75-80 на сто. 

По думите на лекарите последствията от финансовите ограничения ще се стоварят директно върху пациентите, които ще бъдат принудени да обикалят страната в търсене на лечебни заведение с неизразходва лимит. Това ще ги лиши от всякакво право на изборъ къде да се лекуват и ще е в противоречие не само с действащите здравни нормативи, но и с Конституцията на България.

Междувременно към недоволството на болничните асоциации се присъедини и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България със становище по готвените промени в Закона за здравното осигуряване. Съсловието е най-притеснено от текстовете, касаещи листите на чакащите, защото не изясняват докрай процедурата по тяхното формиране.

„Ако ще се въвежда понятието „листа на чакащи“, то трябва да касае и извънболничната помощ. Необходима е също конкретна дефиниция на заболяванията и състоянията (списък), чието лечение би могло да се отложи във времето, като изготвянето му не трябва да е ангажимент на лекаря, а на инициаторите на промяната. Лекарят може да прецени само дали в дадена ситуация това би могло да се случи, да го предложи на пациента, но крайното решение е на пациента“, коментират от сдружението на джипитата.

Според тях има сериозно разминаване и между заявеното намерение за възстановяване на договорното начало, публикувано в мотивите на проектозакона, и описаните в него промени, които не дават яснота как ще се случи това. От сдружението твърдят, че са премахнати текстовете, които задължават надзора на касата да се съобразява със становищата на министрите на финансите и на здравеопазването, когато изготвя методики за заплащане и одобрява прогнозни обеми и цени. Но също така са премахнати и текстовете, които указват кой с кого и за какво преговаря. Не е ясно още как ще се трансферират договорените цени и обеми на медицинската помощ в разпоредбите на Националния рамков договор (НРД), както и и какво ще се случва, ако не се постигне споразумение по тях.