Полска компания разработва "течна" броня, която при удар се втвърдява и така предпазва тялото от куршум или удар с нож, съобщава Ройтерс.

За целта се използва "ненютонова" течност - това е течност, която не спазва нютоновите закони на физиката и при по-силно въздействие вместо да се разпръсква, тя се втвърдява.

"Плътността се засилва благодарение на взаимодействието между частиците в течната структура. Така се образува и праграда срещу външно въздействие", обяснява Каролина Олжевска от Военния институт за оръжейни технологии във Варшава, който разработва течността за местната фирма Moratex.

"Успяхме да разработим течност, която предпазва при удар на куршум, летящ със скорост от над 450 метра в секунда", добавя зам.-шефът на института Мартин Стручик.

Стручик обяснява, че "течната" броня предпазва тялото по-добре от сегашните бронежилетки, в които най-често има пластове кевлар. При удар от куршум те се деформират, като се получава хлътване до 4 см, което може да счупи кости или дори да засегне сърцето.

От сруга страна "течната" броня разпределя силата на удара върху по-голяма площ, откъдето и хлътването навътре към тялото е по-малко - около сантиметър.

Освен това носенето на подобна жилетка е по-удобно за тялото, зщото пълните с течност вложки прилягат по-добре на тялото и не пречат на движението.