Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-негативните сценарии за развитие на кризата в Украйна - спиране на транзита на газ от Русия и затягане на визовия режим за руските граждани от страна на ЕС ще засегнат сериозно българската икономика. Това стана ясно от думите на икономическия министър Драгомир Стойнев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.


Според Стойнев евентуално спиране на газовия транзит ще доведе до преки загуби за икономиката от 900 млн. лв. на месец. А общите загуби за цялата икономика ще са 2 млрд. лв. месечно.


В същото време евентуално въвеждане на по-строги изисквания за издаване на визи за руски граждани ще удари сериозно туризма. С над 700 000 посещения на руснаци през 2013 г., от страната идва най-големият поток на туристи. Ако се затегне визовият режим това ще доведе до загуби от 400 млн. евро, изчислили са във ведомството на Стойнев.


От началото на 2014 г. България въведе облекчения при издаването на визи за руснаци, като позволи по-лесното им издаване на хората, които през 2013 г. са посещавали страната.


Драгомир Стойнев казва, че до гози момент България не е информирана за намерения за спиране на подаването на руски природен газ. Въпреки това са предприети нужните действия за нагнетяване на допълнителни количества в газохранилището ни в Чирен. Освен това при необходимост България има готовност да внася 2,5 млрд. куб. м газ от Гърция.


Завърши работата на работните групи от българска и турска страна по повод предстоящото изграждане на интерконекторната газова връзка България - Турция, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. Предстои стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри и възможността за привличане на европейско финансиране. То ще отчита и търговския и пазарен интерес към интерконектора.


По новия газопровод страната ни може да получава между 10 и 12 млн. куб. м газ от Азербайджан през Турция дневно, което е достатъчно да покрие потреблението и през зимните месеци. Освен това по нея ще може да се осигурява и втечнен газ от терминали в Турция.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.