СИМОНА РУСЕВА

Беларуският президент Александър Лукашенко за пръв път се дистанцира от стопанина на Кремъл Владимир Путин, смятан за негов покровител.

Това той прави в интервю за телевизия “Блумбърг”.

Според Лукашенко имало далеч по-опасни диктатори от него, визирайки кризата в Източна Украйна.

Александър Лукашенко (60 г.) е неизменно на власт от 1994 г. и е най-дълго управляващ държавен глава в Европа. Той винаги печели избори в Беларус и то с убедителна победа. Поне според официалната статистика на ЦИК в Минск.

Той е приел молба на тв “Блумбърг” да коментира положението в Украйна по повод руската подкрепа за сепаратистите в Донбас. На шега или сериозно беларуският президент заявява по повод управлението на Путин:

“Аз не съм последният диктатор в Европа. Има и такива, които са малко по-опасни от мен. Не е ли така? Сега аз съм по-малкото зло.”

Според него при конфликта в Украйна Путин е действал прекалено емоционално.

Вън от съмнение е, че Лукашенко и Путин поддържат тесни отношения.

Конфликтът в Украйна обаче явно отвори очите на Минск – Русия има териториални претенции към съседите, анексира безпардонно Крим и не само това. Москва иска да държи политическите процеси в бившите съветски републики под свой контрол. Беларус, както и Украйна, има обща граница с Русия.

В интервюто за “Блумбърг” Лукашенко изразява мнение, че САЩ би следвало да играят по-голяма роля при решаването на конфликта в Украйна.

Западът обаче правел тотална грешка, обвинявайки Русия в намерения да изгради империя. В никакъв вслучай и при никакви обстоятелства Беларус нямало да се превърне в руска провинция.