През далечната 1974 г. Бил има късмета да учи в един от най-елитните университети в света - Харвард. Въпреки реномено на университета, Бил проявявал интерес предимно към компютрите в кампуса и в първите години от обучението си нямал ясна идея какво всъщност да учи. Неговият приятел от детинство Пол, напуснал почти толкова известният университет Уошингтън Стейт след две години обучение, вече работи като програмист в Бостън. Двамата възобновяват старото си приятелство, подсилено от факта, че са запазили своята страст към технологиите.

Пред 1974 г. в списанието "Популярни технологии", което и двамата следят, излиза статия за микрокомпютъра Altair 8800, базиран на свръхмощния за времето си процесор на Интел 8080. Пол и Бил са много впечатлени от новата машина. Алън предлага да напишат интерпретатор - софтуер, който превежда човешките команди на машинен език, за Altair 8800, а Бил неразумно решава да се обади на MITS, фирмата производител, и да им каже, че вече разработва такъв. Идеята му е да види дали фирмата ще прояви интерес. Президентът на MITS Ед Робъртс веднага пожелава демонстрация. Само за няколко седмици двамата създават работещ и напълно функционален софтуер, който веднага се харесва на Робъртс. Още по-впечатляващо е, че Бил и Пол дори няма самият Altair 8800 - много скъпа машина за двама студенти. Вместо това те разработват интерпретатора на емулатор.

По идея на Пол, двамата скоро основават своя компания, като Бил си взима почивка от Харвард - която се оказва за постоянно. Тази компания се нарича Micro-soft.

Истинският пробив

MS-DOS - това е всъщност е втората стъпка на Майкрософт в света на операционните системи. През 80-те Бил Гейтс разработва вариант на Unix, но истинският пробив идва именно с DOS. Която пък е базирана на софтуера на малка компания в Сиатъл, която Гейтс купува, за да изпълни договор с IBM. Оригиналното име е QDOS - Quick and dirty operational system, или Бърза и мърлява операционна система.

Именно тази мърлява операционна система става основата на едни от първите персонални компютри, а после и на Windows - чиято версия 1 излиза през 1985 г. До 2000 г. всяка версия на Windows все още носи остатъци от DOS в ядрото си, защото Windows всъщност възниква просто като графичен интерфейс за DOS.

А днес?

91% от всички компютри по света са под някоя версия на Windows. За Майкрософт работят близо 125 000 души, а компанията е технологичен, не просто софтуерен гигант. Приходите й за последното финансово тримесечие възлизат на $26,47 млрд., а печалбата е $5,86 млрд.

Но Бил и Пол вече не са в Майкрософт - не напълно. Пол се дистанцира още от 1982 г., след тежка, но успешна борба с рак. Бил остана акционер и собственик, но прехвърли почти цялата си работа на следващото поколение. Пол е 51-вия в света по богатство, Бил пък държи стабилно 1-вото място от години. В момента и двамата раздават голяма част от парите си всяка година.