Министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак заяви днес, че страната прекратява издирването в Южнокитайско море на изчезналия "Боинг-777", предаде AFP.

Разследващите случая с изчезналия пътнически самолет в Малайзия смятат че някой на борда умишлено е изключил комуникационните и проследяващи системи, обърнал е посоката на полета обратно и е летял близо 7 часа след изчезването от радарите. Това съобщи премиерът Разак. 

Малко след изявлението му полицията е пристигнала в дома на един от пилотите - 53-годишния Захарие Ахмад Шах, за да търси доказателства, предаде Ройтерс.  

Тъй като издирването на полет MH370 и 239-те пътници на борда продължава втора седмица, Наджиб Разак съобщи на пресконференция, че търсенето на следи и останки от потенциална катастрофа е било отменено. 

"Въпреки съобщенията в медиите, че самолетът е бил отвлечен, ние все още разследваме всички възможни причини полет MH370 да изчезне", каза Разак.

Съдбата на "Боинг 777 - 200ER"  на "Малайзия Еърлайнс" е обвита в мистерия, тъй като той е изчезнал от източния бряг на Малайзия по-малко от след като е излетял от Куала Лумпур към Пекин на 08 март. Премиерът Разак потвърди, че сателитни данни потвърдиха за неидентифициран самолет, който по-късно се появи на военен радар на западното крайбрежие на Малайзия, преди да излезе от обхват в 02:15 ч. е полет MH370.