Политическата част от споразумението между Украйна и Европейския съюз ще бъде подписана на 21 март. Това съобщи тази нощ "Интерфакс-Украйна" цитирайки премиерът Арсений Яценюк.

По негови думи, вчера двамата с президента на ЕС Херман ван Ромпьой са достигнали съгласие за крайната дата на подписване. Не е ясна обаче кога ще се подпише икономическата част от съглашението, защото се налагат сериозни обсъждания за ефекта й върху икономиката на Източна Украйна. И, както допълва премиерът Яценюк, "предприемачите, които имат близки отношения с Русия".

Очакваше се споразумението да бъде подписано чак до 25-ти май - президентските избори в Украйна, но на 12-ти се оказа, че може да бъде сключено до края на месеца.

Припомняме, че предишните управляващи на Украйна щяха да подпишат същото споразумение за свободна търговия и сътрудничество с ЕС до края на 2013 г. Непосредствено преди една от срещите, при която щеше да се одобри последната версия на договора, бившият премиер Янукович обяви, че прекратява преговорите с ЕС, защото споразумението ще навреди сериозно на украинската икономика. В същия момент украинските министри бяха окуражени да подсилят отношенията с Русия. Малко по-късно дойде новината, че Русия ще осигури на Украйна намаление на цените на природния газ, както и че ще вложи 15 милиарда долара в икономиката на бившата съветска република.

Това предизвика протестите в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на Янукович.

Напрежението в Украйна обаче продължава. Вчера двама души загинаха при сблъсъци между подкрепящи Москва и симпатизанти на новото правителство в Харков, Източна Украйна. Украински националисти са открили огън срещу проруски нападатели, атакували щаба им. Единият загинал е минувач. Харков е почти поравно разделен между руснаци и украинци.