Георги Георгиев-Джопето, който спечели титлата на 60 метра на националния шампионат за мъже и жени по лека атлетика в зала през февруари, е дал положителна допинг проба, съобщи БГНЕС.

Състезателят на клуб "Атлетик-София", който е ставал шампион и на 100 метра на открито, е бил тестван след бягането си в залата в Добрич на 14 февруари, като "А" пробата е била положителна за забранен стимулант. Джопето спечели състезанието в късия спринт със силното време 6,79 секунди, а зад него се наредиха Юри Божерянов и Тео Петров.

Любопитно е, че състезателите, които дадоха 3-то и 5-то време в полуфиналите - Станислав Станишев и Николай Тодоров, не се явиха за финала 40 минути по-късно. По този начин за решаващото бягане на старта застанаха само 4-ма състезатели.

Само няколко дни преди успеха си на Националния шампионат, Георгиев триумфира и на турнира "Академик", който отново бе в Добрич. Там спринтьорът отвя на финала конкуренцията си с време 6,84 секунди (6,80 в полуфиналите).

Това е вторият голям допинг скандал в рамките на няколко седмици, след като миналия месец 11 щангисти от националния отбор дадоха положителни проби за анаболен стероид. Още се чака отварянето на "Б" пробите им и решенията на международната федерация по щанги.