Противопоставянето по оста ГЕРБ-Реформаторски блок продължава и днес, като в него вече са въвлечени и двете вицепремиерки Румяна Бъчварова и Меглена Кунева.

След като от най-голямата партия в парламента внесоха предложения за изменение на Закона за съдебната власт, бламирайки по този начин правосъдния министър Христо Иванов, който внася свои, сега пък Бъчварова (ГЕРБ) нападна Кунева (РБ).

Днес Кунева и Иванов ще представят широко прокламираната антикорупционна стратегия на правителството, която предвижда ново звено да бори корупцията по високите етажи на властта. На този фон Бъчварова попита за какво изобщо ни е нова институция, като имаме достатъчно такива, включително и специализирана прокуратура и съд.

"Новият спецорган не гарантира резултати. В момента имаме прокуратура с прекалено много власт. Искаме да създадем още една такава прокуратура?", попита вътрешният министър.

Все пак тя призна, че сега съществуващите държавни органи, които борят корупцията, са неефективни.

"Сигурно има основание да се каже, че тук мирише на тефтери. Но трябва да се намерят механизми просто институциите да си вършат работата", посочи тя.