НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА – Национална извънредна ситуация заради зачестилите кибернетични престъпления и атаки срещу САЩ и големи корпорации бе обявена от президента Барак Обама, съобщава блогът „Зи Ди Нет секюрити“. Белият дом планира да налага санкции срещу хакерите и компаниите, които извличат изгода от компютърните нападения. В сряда Обама подписа указ, който предвижда наказателни марки срещу чуждестранни агенции и групировки, чийто атаки заплашват сигурността на САЩ и икономиката на страната. Президентската наредба дава на американските власти правото да конфискуват капиталите и да блокират дейността на фирми, които използват крадена от мрежата информация и търговски тайни.

В указа на президента се съдържат драматични определения, които визират “повишената наложителност, предизвикана от кибернетичната дейност“, която представлява „ изключителна и извънредна заплаха“ за националаната сигурност на САЩ, външната политика и икономиката на страната.

„Обявявам извънредна ситуация за справяне с тази заплаха“, посочва президентът в указа си.

Обама подчертава, че дигиталните нападения държат на мушката американския бизнес и целят кражба на търговски и технологични тайни. Хакери в Китай и Русия атакуват компании от военно-промишления комплекс, докато компютърни престъпници в Иран се прицелват в банките, опитвайки да дестабилизират финансовия живот в САЩ, предупреждава Барак Обама. И още:

„Електронните инсталации, които контролират по-голямата част от нашата кртична инфраструктура, включително финансовата система и енергийната нрежа, са обект на нпрестанни опити от чужди държави и престъпници за откриване на слабите им места.“

Президентът заяви, че често криминалните деяния не могат да бъдат преследвани и наказвани заради лошото прилагане на международните закони. Чуждите правителства често проявяват нежелание или непососбност да вземат мерки срещу криминалните субекти. Обама смята, че САЩ ще концентрират действията си срещу нападателите зад граница. Дипломацията и международните агнции за борба с престъпността все още разполагат с най-ефективните средства за отговор на предизвикателството. Към тяха сега с еприбавят новите оръжия на „добре фокусирани санкции, използвани справедливо, които ще ни дадат нов силов подход за преследване на най-лошите от лошите“, се казва в документа.

Карта на кибератаките.

Отбелязва се значителното увеличаване и зачестяване на кибернетичните инциденти в САЩ, които през последната година станаха все по-усъвършенствани, смята Лиса Монако, съветник в Белия дом по въпросите на националната сигурност. Тя отбеляза, че тъй като задигането на важна информаци и търговски тайни често цели големи печалби, санкциите ще попречат на престъпниците да берат плодовете на своята дейност.

„Замразяването на авоарите на тези организации ще им попречи да правят бизнес със САЩ. По този начин ще ликвидираме значителната икономическа мотивация, която е основният двигател на тази незаконна дейност“, смята тя.

В действителност е изключително трудно да бъдат открити отделните хора, които са отговорни за кибернетичните атаки. Особено, когато става дума за промишления шпионаж, където нападенията се осъществяват в протежение на месеци и години и е проблематично да се докаже, че дадена фирма е извлякла изгода от това. Битката срещу хакерите и чуждите агнции, които държат САЩ в мушката на своите компютърни атаки ще бъде водена от всички американски организации, които защитават сигурността на страната. В Агенцията за национална сигурност (АНС), Пентагона, ЦРУ и ФБР вече функционират специални звена, в които са включени най-добрите от комютърните гении на страната.

Приемането на извънредните мерки за борба с кибернетичната война, водена срещу САЩ идва само месец и половина след като Белият дом обяви, че ще инвестира 14 милиарда долара за защита за критично важната инфратруктура на страната, на държавните електронни мрежи и другите съоръжения. Пентагонът отделно обяви, че ще увеличи през следващата година с 400 милиона долара средствата, насочени към засливане на кибренетичния потенциал на въоръжените сили на САЩ.

Координацията на действията в електронната защита на Съеднинените щати е поверена на директора на Националната разузнавателна агенция на САЩ Джеймс Клапър. Той ще оперира съвместно с Центъра за интегриране на кибернетичнта разузнавателна информация, който ще анализира данните събрани от различните американски шпионски агенции.