Две абревиатури - TTIP и FATCA все по-често навлизат в публичното пространство. Какво е значението им за нас?

Предстоящото споразумение между ЕС и САЩ Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) е обект на сериозни дискусии в почти всички държави от Европа заради страховете, че континентът може да бъде залят от ГМО и шистов газ, а държавите - осъдени от международни институции по искане на американски инвеститори.

Споразумението FATCA е за разкриване на финансова информация и неговото подписване стана тема на сериозен скандал, в който опозицията обвини управляващите, че подписва нереципрочният му вариант, в който само ние ще даваме информация на американците, а те на нас - не.

Ето кратки пояснения за основните клаузи в двата договора, предимствата и недостатъците им, като първо започваме с TTIP.

Плюсове

1. ТТИП е договор за свободна търговия между ЕС и САЩ, като договорът ще установи зона за свободна търговия между САЩ и ЕС.

2. Премахва се митническото бреме в търговията, което и сега е ниско (средно около 4%).

3. Уеднаквяват се стандартите за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата, за безопасност на електрическите уреди, за дейността на банките и застрахователните компании.

4. Очаква се да нарасне стокообменът и търговията с услуги между САЩ и ЕС , а оттам и да се разкрият нови работни места. 

5. Премахването на излишните тарифи и бюрократични спънки пред бизнеса би следвало да помогне за ръста на икономиките и да увеличи  инвестициите.

Минуси: 

1. Потребителската защита на европееца е значително по-висока относно ГМО, които вече са част от американското земеделие и хранителна промишленост.

2. Има начин "изгонените през вратата" да "влязат през прозореца", като може тайно да се отвори възможност за експанзия на добива на шистов газ по метода фракинг в ЕС. 

3. Застрашава се строгия подход на ЕС относно регулациите на опасни химикали с цел опазване на общественото здраве, както и регулациите върху химическата индустрия и търговията с химически препарати.

4. Споразумението може да развърже ръцете за високорискови инвестиции на европейските банки и застрахователни компании, както и за използване от страна на американските интернет компаниите на личните данни на европейците. 

5. Въвежда се нов режим за уреждане на спорове между инвеститор и държава, като се предвиждат международни арбитражни съдилища да решават спорове между инвеститори и държави, вместо държавното правосъдие в самите страни членки на ЕС.

И няколко думи за FATCA:

1. FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) е Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки на американци, срещу укриването на данъци, посредством използването на сметки и недеклариране на доходи с източник в чужбина.

2. FATCA има реципрочна и нереципрочна версия. 

3. FATCA споразумението с клауза за обмен на информация от двете страни е реципрочната версия. 

4. FATCA споразумение без клауза за обмен на информация от двете страни е нереципрочната версия. 

5. България е подписала FATCA споразумение от нереципрочната версия, като се задължаваме да предоставяме автоматично информация само от наша страна. 

Само България ще бъде задължена да предоставя информация на американските данъчни служби за финансови сметки на американски лица в българските финансови институции. За да могат българските институции да спазват изискванията на FATCA се очаква след подписването на споразумението, НС да го ратифицира. Това ще наложи и промени в законодателството, свързани с разкриването на банкова тайна и защита на личните данни.