„Лудогорец“ ще изиграе още един мач в Европа и за целия сезон стрелката ще спре на 16. Толкова пъти „зелените“ ще са кръстосали шпаги с опоненти от Стария континент. Девет пък са месеците, в които се простря полетът на „орлите“ извън България. Време е обаче те да кацнат у дома.

Шампионите се поизмориха от европейските си мачове и не е необходимо да си орел, за да го забележиш. Вижда се и с просто око. „Лудогорец“ превъзхожда многократно съперниците си в „А“ група, но заради ангажиментите си в Лига Европа (и Шампионската лига) разградчани така и не успяха да натрупат солиден аванс пред преследвачите си. А той за момента е само един и това е „Литекс“ – отбор, който „Лудогорец“ не можа да победи в редовния сезон, губейки у дома и взимайки хикс навън. Предстоят 14 сблъсъка в първенството плюс още поне два за купата, а тимът на Стойчо Стоев води само с една точка в класирането.

Ако в Европа „Лудогорец“ кръстосваше шпаги с опонентите си, то в България шпагите са заменени от далеч по-примитивните тояги. Точно на бой с пръчки прилича „А“ група, макар и в горната седмица.

За любителите на статистиката, ето малко цифри. Мачове в Европа през сезона: 15. Победи, равенства, загуби: 9-2-4. Голова разлика: 24-17. Зрители срещу „Лацио“ на националния стадион: 33 хиляди. Зрители срещу „Валенсия“: 43 хиляди. Хора пред телевизорите: над милион.

След уникалното представяне на „орлите“ и участието им на осминафинал в Лига Европа, естествено летвата вече е вдигната на височина Шампионска лига. Това е целта пред този отбор и игрите на „зелените“ по европейските терени доказаха, че място сред 32-та най-добри отбора на континента няма да е незаслужено. Друг е въпросът, че „Лудогорец“ ще бъде абсолютен аутсайдер в своята група, която и да е тя, ако се добере до нея. Но за момента това е най-реалистичната краткосрочна цел – феновете на отбора да отворят някъде в средата на септември една от онези книжки, които идват със спортните вестници, за предстоящото издание на Шампионската лига и да прочетат цяла страница за своя отбор, нареден до колоси като „Байерн“, „Реал“ Мадрид, „Ювентус“…

Впрочем не само разградските привърженици ще се зарадват на тази книжка, а и повечето „просто“ футболни фенове в България. Защото успехът на „Лудогорец“ е успех преди всичко на българския футбол.

Но сега всички в Разград трябва да спрат да мислят за подобни книжки и за мачове във вторник и сряда от 21,45 ч. Не трябва да се тревожат дори и за (протоколния) реванш в Испания срещу „Валенсия“ след седмица. Което обаче не значи, че трябва да подценят мача. Означава, че приоритет е в края на май срещу успехите на клуба да пише: шампион на България – три пъти. И като бонус: носител на Купата на България – два пъти.

С други думи – ред е на мача в неделя с „Литекс“.