Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

МЮНХЕН – Президентът на “Байерн” Ули Хьонес днес се отгегли от поста си, както и като председател на Надзорния съвет на клуба. Той реши и да не обжалва вчерашната си присъда от 3 и половина години лишаване от свобода и така де факто се запъти към затвора. След произнасянето й адвокатите бяха категорични, че ще обжалват суровото наказание.

Съд в Мюнхен го призна за виновен в укриване на 27,2 милиона евро данъци. Обвинението поиска 5 години и половина затвор, защитата пледираше за невинен или максимум за условна присъда.

Футболният клуб "Байерн" публикува в интернет страницатаси декларациятана Ули Хьонес заоттеглянето му. Снимки БГНЕС

Хьонес се предаде доброволно на 17 януари 2013 г. и призна, че е трупал милиони в швейцарска банка, спекулирал е на борсата и не е плащал данъци върху печалбите и лихвите. Това по закон трябва да стане в Германия, където е местожигелството на Хьонес.

Немското законодателство допуска избягване на съдебна отговорност, ако виновното лице, укрило данъци, само се предаде на властите, преди да бъде уличено в престъпление, назове точната отклонена сума и заплати дължимите лихви и лихвите върху тях за просроченото време. В този случай размерът на данъчната измама не оказва влияние.

Съдът в Мюнхен не прие за правно релеватно самоуличаването на Хьонес. При предаването си и в съдебна зала той посочваше различни цифри – от 5,55 милиона до 27,2 милиона евро укрити данъци. Така присъдата стана неизбежна.

След като на 13 март защитата обяви, че ще обжалва пред Върховния съд на ФРГ, днес настъпи неочакван обрат. Ули Хьонес оповести, че това няма да стане. Той призна в декларация, че укриването на данъци е била най-голямата му грешка в живота.

Отказът му от обжалване бил в съзвучие с неговото разбиране за порядъчност, достойно поведение и лична отговорност.
Същевременно футболният отбор “Байерн” е бил делото на живота му, такова и щяло да остане. Докато е жив, той щял да продължи по своему да е свързан с клуба и с неговите фенове. Той се оттгелял от постовете си в клуба, за да не му нанася повече щети и благодари на всички, оказали му подкрепа в дните на изпитание.

Хьонес взел съдбоносното решение да отиде в затвора след разговор със семейството си, след което уведомил адвокатите си.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.