Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Гърция прави всичко възможно да предотврати банкрут и търси помощ от Русия. Премиерът Алексис Ципрас имаше покана от руския си колега Дмитрий Медведев да посети Москва през май. Посещението внезапно e изтеглено за 8 април, стана известно днес.

Опитите на Атина да си осигури руска помощ разбуниха германската десница – в Берлин, но и в Брюксел.

“Премиерът Алексис Ципрас осъществява крайно рискована стратегия. Неговото кокетиране с Русия затруднява намирането с Европа на конструктивно решение на финансовите проблеми”, заявява за интернет изданието на “Шпигел” Манфред Вебер, председател на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Колегата на Вебер, председателят на групата на немските християндемократи в Европарламента Херберт Ройл изпраща ясно предупреждение към Атина: "Членство в Европейския съюз означава надеждност и доверие, но не и трикове. Който играе с огъня и сега търси помощ в Русия, може да си изгори пръстите."

Германският депутат, християндемократ и експерт по европейските въпроси Гунтер Крихбаум обвини правителството на СИРИЗА в пропиляване на ценно време и доверие: "Вместо да моли руските си приятели за помощ, премиерът Ципрас би следвало най-сетне да представи конкретни предложения за реформи."

Изтеглянето на визитата на Ципрас от май за 8 април дава повод и в европейски столици да го заподозрат в намерения да търси решение на гръцката финансова криза в Москва.

Досега Ципрас отричаше, че ще търси кредити от Русия.

Още днес за Москва замина гръцкият енергиен министър Панагиотис Лафазанис. Предвидени са негови разговори с руския му колега Александър Новак и с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Според осведомени целта е Атина да си извоюва по-ниски цени на руския газ, както и Гърция да бъде извадена от чения списък на Кремъл. Това ще рече страната да си възвърне доставките на селскостопански продукти за руския пазар.

Както е известно, в отговор на наложените от ЕС спрямо Русия санкции, Москва отвърна със свои – забрана за внос на определени стоки от държави от ЕС. Основният гръцки експорт за Русия са селскостопански продукти.

"Ципрас добре трябва да помисли дали неговият партньор е една агресивна и автократична система в Москва или свободните и демократично управлявани европейски народи, които от десетилетия демонстрираха огромна солидарност с Гърция. Който иска да продължи да получава помощ от ЕС, неговият компас трябва да е насочен към Брюксел, а не към Москва", предупреждава Вебер в навечерието на визитата на Ципрас в руската столица.

До 9 април т. г. Гърция се нуждае спешно от последните 7,2 милиарда евро по втория спасителен пакет. В противен случай страната е заплашена от фалит. Тези пари обаче ще бъдат изплатени, ако Атина представи надежден пакет от реформи. Ципрас и финансовият му министър Варуфакис вече предложиха няколко списъка, но засега те се окачествяват като недостатъчни.

Ключови думи

Коментари

Деян

Ами да ходят в Москва, византийска им работа. Но ако мислят, че с византийски номера ще избегнат плащането на дълговете си - лъжат се. Плащат, а ако искат и да стават република в руската федерация. Само че там Путин няма да ги гали с перце. Абе, какво ти перце. Той завалията прав умира сега, когато трябва да плюска това, което сам си надроби, че не му е нито до перца, нито до рога, нито до копита.

Ти си пълен смешник. Опитай се да мислиш първо преди да пишеш

Ален дьо Беноа

"Не липсват примери впрочем, които показват, че задължението да се изплати един дълг, никога не се е смятало за абсолютно. Дългът на Еквадор бе отменен през 2008 г., този на Исландия - през 2011 г. В Полша, с идването на власт на Лех Валенса през 1990 г., кредиторите на страната намалиха дълга й с 50 процента. Когато нахлуха в Ирак през 2003 г., САЩ опростиха иракския дълг, за да осигурят платежоспособност на властта, която сложиха в Багдад. Що се отнася до Германия, добре би било тя да не забравя, че след войната германското “икономическо чудо” стана възможно единствено благодарение на споразумението от Лондон от 27 февруари 1953 г., което заличи половината от външния й дълг. Това е най-доброто доказателство, че когато един дълг стане непоносим, няма друго решение, освен да бъде анулиран или преструктуриран."

феодализъм

Че защо се изнервя ЕС? Ако Русия помогне на Гърция не е ли добре и за ЕС? Явно има скрито камъче. Е, ако и сега не ви е ясно какво е ЕС?!

Woland

На всички е яано какво е ЕС. Само не е ясно какво е Русия, КГБистка клептокрация, Фалсдна демокрация, Путинска православна теокрация???? :)

д-р Петроff

Сиртакис и Узакис търсят на коя шия да увиснат,но Путлер не е глупак.Кокетничи и Венецуела,но продава оръжието с пари.Скоро гърчулята ще идват в Бг за тоалетна хартия.

Марко

Изглежда Атина ще получава рубли в замяна на цитруси и единственното което ще може да си купи с тях е газ от Русия на цени каквито те им предложат :)

И я се замисли, колко е минималната заплата в Гърция и колко са техните пенсии? И какво се получи, кой е по добре и кой ще е .....

ха ха

Гърция е независима страна и преговаря с който си иска. Или това важи само за Украйна...?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.