Като "гавра" определи лидерът на ДПС Лютви Местан мярката "домашен арест" на подсъдимия за покушението над почетния председател на движението Ахмед Доган Октай Енимехмедов.

В особено остра декларация, изчетена от парламентарната трибуна, Местан осъди решението на магистратите и заподозря "сценарий" зад това.

"Това не е справедливостта! Това е гавра! Към какво поощряваме младите?!", попита лидерът на ДПС. "В европейска България можеш да насочиш оръжие слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода - това не е справедливост, а гавра", повтори той.

"Явно в европейска България тя все още е възможна. Разбира се, за това има едно условие - политическият лидер, по когото се стреля трябва да се казва Ахмед, Мехмед или Местан. Защото дулото на газовия пистолет все едно беше насочено и срещу моето слепоочие , срещу слепоочията на стотици хиляди български граждани, които се основават на върховенството на закона като единствения избор на справедливостта", каза още Местан. И разказа как тежко се е отразило това похищение на почетния председател.

По думите му в ход бил сценарий за оневиняването на Енимехмедов. Веднага след похищението срещу него се било заговорило, че то не е било опит за убийство, а за сплашване. Сега пък Октай трябвало да бъде превърнат в медийна звезда, а може би после щял да се впусне и в дебрите на политиката.  

"Защото няма права без справедливост - това не е укор към съдебната власт като цяло, а към облеченото в тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида", отправи упрек и към съда Местан.

 

Припомняме, че в четвъртък Софийският апелативен съд пусна Октай Енимехмедов под домашен арест. 

Преди това, на 26 февруари Софийски градски съд (СГС) го осъди на 3,6 години затвор. Той е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на Доган. Бе му наложена и глоба от близо 7500 лв.

Прокуратурата протестира новата мярка. Това, по думите на Местан, била единствената надежда на движението.