ЕЛЕН ДЕСПИК-ПОПОВИЧ

Един могъщ олигарх, пратен в оставка от украинския президент, един министър и помощникът му, арестувани същия ден насред заседаня на правителството. Украинските власти не жалят сили, за да покажат на гражданите си, че са решени да се борят с корупцията. Това е необходимо, тъй като корупцията стана една от причините, поради които миналата година младежта в Киев въстана на Майдана срещу бившия президент - проруския Виктор Янукович. Но тази политика крие много опасности, тъй като поставя на изпитание крехкото равновесие в източната част на страната.

В сряда Игор Коломойски - третият по богатство човек в Украйна, от юни 2014 г. губернатор на родната му Днепропетровска област (един от най-големите градове в рускоговорещия украински Изток), бе уволнен от поста си от президента Порошенко. Ударът бе зашеметяващ. За да запази контрола си върху парите от петрола, Коломойски прати миналия уикенд свои хора да завземат "Укрнафта" - нефтодобивно предприятие, в което той е миноритарен акционер с 43 на сто от акциите (срещу 51 на сто на държавата). Операцията бе извършена в най-добрите традиции от 90-те г. на ХХ век - с въоръжени хора с качулки и прътове. В действителност магнатът, контролиращ от години насам обществото само в своя собствена изгода, предотврати събиране на управата на предприятието, макар законът да изисква за такова нещо кворум от 61 на сто от акционерите. Депутатите от бунта на Майдана успяха да убедят управляващото мнозинство, че е време това законодателство да бъде променено, за да може държавата да има своята роля. И миналата седмица кворумът бе определен на 51 на сто от страните, като по този начин Коломойски бе лишен от своите лостове.

Сергий Тарута

Като прати да завземат "Укрнафта" хората си - очевидно бойци от доброволческите батальони, които той финансира във войната срещу проруските сепаратисти, милиардерът, близък до премиера Арсений Яценюк (но явно не достатъчно), прекали. Предизвикан, президентът Порошенко поиска той да напусне предприятието. След това Коломойски обяви оставката си, а Порошенко - неговото уволнение.

В сряда сутринта по телевизията, насред заседанието на правителството, бе наблюдавана невероятна сцена. Половин дузина милиционери влязоха и приближиха малката маса, заета от Сергей Бочковски - директора на Държавната служба по извънредните ситуации, и първия му заместник Василий Стоецки. Срещу двамата бяха повдигнати обвинения в корупция, след което им бяха сложени белезници и те бяха изведени от залата. Първият от тях бе с документи в ръце. Те са извършвали измами на пазара, като са фалшифицирали търсенето, като са прибирали комисиони от 15 на сто. Малко по-късно премиерът обяви, че е поискал главният прокурор да започне разследване срещу главния финансов инспектор, също уволнен за корупция. Действията бяха приети много добре от правителствената коалиция, включваща съпартийци на президента Порошенко (самият той също е олигарх), на премиера Яценюк (по-националистически настроени) и хора от малките партии, пръкнали се от бунта на Майдана, които очакват промяна на функционирането на една политическа система, дълго време доминирана от олигарсите.

Правителствената коалиция е спасена, но остават други рискове. През март 2014 г., когато проруските сепаратисти преминаха в настъпление в Източна Украйна, Киев - на практика без оръжие и без армия, трябваше да предприеме редица мерки, за да се противопостави на проявите на сепаратизъм в рускоговорещите региони. Затова за губернатор на Донецка област бе назначен Сергий Тарута - 58-годишен, председател на Индустриалния съюз на Донбас, чието състояние се оценява на 600 милиона долара според сп. "Форбс". По-влиятелният, но по-внимателен Ринат Ахметов - най-богатият човек в страната, отказа поста. Сега Тарута е в Мариупол (последния голям град в Донецка област, който все още е под украински контрол), а Ахметов е в Киев. Основателят на Приватбанк Коломойски стана губернатор на Днепропетровск. Той се престара в насочването на ресурсите си в служба на държавата, като създаде знаменития батальн "Днепър-1". Един от приближените му - Игор Палиця, бивш директор на "Укрнафта", 83-и по богатство в страната, стана губернатор на Одеска област.

Итор Палиця

Правителството смята, че главната задача на олигарсите е да осигурят работа за стотиците хиляди жители, да бъдат свързани с регионалните елити и силите на реда и да имат собствени сили за сигурност, способни да се изправят срещу сепаратистите.Те станаха още по-силни. Превъзнасяне до небесата (най-вече от собствените си телевизии) като герои и защитници на Украйна, тези хора започнаха да се мислят за всемогъщи. Остава да разберем ще се обърнат ли те срещу правителството и ще използват ли милициите за самозащита, които създадоха и въоръжиха, преди да ги изпратят на фронта като преториански гвардии. От вторник милициите на губернатора Палиця, които патрулираха в Одеса заедно със силите на реда, като че ли престанаха да се забелязват по улиците на града.

"Днепропетровск трябва да остане украински бастион в Изтока и да пази мира", каза президентът Порошенко, след като прие оставката на Коломойски и подписа заповедта за уволнение.

Следващите дни ще бъдат решителни.

---------------------

* Авторката е журналист от френския вестник "Либерасион", откъдето препечатваме коментара. Тя е специалист по славянските държави и е била кореспондент на изданието в Москва.