"Русия осъзнава своята отговорност за живота на сънародниците и съгражданите си в Украйна и си запазва правото да вземе хората под своя защита."

Това изявление бе публикувано днес в сайта на външното министерство в Москва. То е по повод безредиците, избухнали в четвъртък вечер в източния украински град Донецк. При тях загина един човек, пребит с юмруци. Това бе първата жертва на сблъсъците в Украйна извън Киев, където броят на жертвите от стълкновенията през февруари е 104-ма души.

Меллето в миньорския град избухна, след като проруски настроени местни жители нападнаха привърженици на евроинтеграцията, твърдят украинските власти. Според руското външно министерство обаче етнически руснаци били нападнати от украински екстремисти, носещи бухалки и оръжие.

Московското дипломатическо ведомство не уточнява какви мерки може да бъдат предприети. "Лента.ру" обаче веднага припомни, че на 1 март Съветът на федерацията разреши на президента Владимир Путин да прати войски на украинския полуостров Крим, ако рускоезичното му население има нужда от защита.

Украйна и Русия сблъскаха позициите си на трибуната на Общото събрание на ООН късно в четвъртък.

Временният украински премиер Арсений Яценюк обвини Москва, че извършва военна агресия срещу страната му. 

"След тези действия ще е много трудно да бъде убеден някой на Земята да не притежава ядрени оръжия",каза той. Яценюк обаче допълни, че все още има възможност за мирно уреждане на кризата в Украйна.

"Русия не иска война, руснаците също", заяви посланикът на Москва в ООН Виталий Чуркин. Той обвини европейците и Вашингтон, че са провокирали тази криза, като са подтикнали украинците да свалят със сила законното си правителство. 

Американският представител в ООН Саманта Пауър заяви, че 20 000 военни са вече в Крим в навечерието на референдума за статута на полуострова, който ще се проведе на 16 март. Тя изтъкна, че САЩ и други страни призовават за отлагане на референдума, който не може да бъде считан за легитимен.