Психически лабилен бивш ловец от Лясковец откри стрелба около 6 ч. тази сутрин, уби полицай от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), рани други двама тежко и един - по-леко.

Петко Савов Петков  (52 г.), чиито дом е до 3-о СОУ "Максим Райкович", многократно изпращал заплахи до директора на училището, че "притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца".

Директорът Николай Кожухаров каза пред БНР, че е изпратил сигнал до полицията с дата 20 февруари и тогава била пратена патрулка да пази пред двора на училището. За последните 4 месеца Петков предупредил с 6 писма какво възнамерява да прави. 

За щастие, престрелката стана в ранните часове на деня и училището изобщо не отвори. Иначе в корпуса, който е точно до дома на стрелеца, учат деца от 1-ви до 7-и клас.

Лицето е трупало от години боен арсенал и е отказвало да го предаде. Заплахите в последно време са зачестили - и вчера е имало заплахи. За съжаление един наш служител се прости с живота си“, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по ТВ7. На въпрос на водещата, нормално ли е психоболен да не може да бъде разоръжен, той отговори: "За съжаление от 2010 г. този човек не излиза никъде – усамотил се е в жилището."

След началото на стрелбата целият център на града бе отцепен от тежко въоръжени полицаи, пожарни и линейки. Газоподаването бе спряно. През деня излизаха противоречиви информации - ту, че психически лабилният човек държи заложници от другите два етажа на кооперацията, ту, че е сам с майка си.

Малко след 11 ч. той беше изведен от къщата и качен в линейка. По първоначални данни, той има тежки прострелни рани в областта на корема и е с опасност за живота.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев направи изявление от парламентарната трибуна, в което призна за пропуски в работата на МВР по случая, допускани през годините.

Ето и цялото изявление на министъра: 

"Петко Петков е имал законно притежавано оръжие – общо 2 ловни карабини и 2 ловни пушки. През 2012 г., юни месец, са му изтекли разрешителните. Многократно – и преди това, и след това, са правени опити той доброволно да предаде това оръжие. 

През 2012 г., март месец, е била подготвена полицейска операция с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), в резултат на която е трябвало да бъде принудително проникнато в жилището на въпросното лице и да бъде иззето оръжието. Тази операция не е проведена. 

(Тук зачита цитат) Лицето има нарушено социално функциониране и характерни нагласи. Емоционално нестабилен, с прояви на агресивно поведение. Агресивното поведение може да бъде насочено както към служители на реда, така и към случайни граждани.

Предвид високата степен на обществена опасност и директната заплаха, че той може да използва притежаваното от него оръжие спрямо учениците от училището, се е взело това решение, което е взето съвместно с прокуратурата - да се действа неотложно.

На 13-и март е изготвен план за провеждане на полицейска операция на Главна дирекция „Национална полиция” и СОБТ, утвърден от главния секретар на МВР. На основание на плана е издадена заповед на главния секретар и командира на СОБТ. В 0.00 ч. на 14-и започва инструктаж, на който присъстват началник отдел от Главна дирекция "Национална полиция", командирът на СОБТ и участниците в операцията.

В 4 ч. днес в сградата на ОДМВР се провежда повторен инструктаж в присъствието на  окръжния прокурор, директора на ОДМВР и допълнително придадените сили. И на двата инструктажа са присъствали психолози от Института по психологиа (на МВР, б.р.).

В 6 ч. съгласно плана и заповедите започва полицейска операция. При подхода към жилището служителите на СОБТ призовават лицето да се предаде чрез отчетливи команди: „Полиция! Предай се!” В този момент Петков открива стрелба по служителите.

От проникващата група са ранени двама души в резултат на рикошет. Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди да се предаде и да прекрати стрелбата. Лицето заявява че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън загива на място служител на СОБТ, а друг е ранен.

Спазени са всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на СОБТ.

Към момента получихме информация, че когато са отговорили на стрелбата, служителите на МВР са наранили лицето. В момента той е задържан, но е жив и на практика операцията с това приключва."

От ГЕРБ и "Атака" моментално поискаха оставката на министъра.