Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33. Това пише в. „Труд".

Пред Клуб Z шефът на агенцията по вписванията Елена Маркова каза, че към момента не може да потвърди информацията. Тя обясни, че яснота ще има в понеделник на обяд.

През седмицата белгийският гражданин с бизнес в Русия Пиер Луврие обяви в София, че компанията му LIC33 придобива 43% от "БТК", 91% от военните заводи "Дунарит и "Авионамс", 100% от "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), мултиплекса "Фърст Диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб" и други медийни активи в сделка за 1 евро.

Вчера политици заговориха за връщане на правото на прокуратурата да атакува сделки в съда, когато те "не отговарят на държавния и обществения интерес". Действието на НАП показва, че държавата е избрала друг подход.

"На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалният отговор на НАП.

Според юристи данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

На 24 март БТК официално потвърди, че няма сделка, на базата на която да е сменена собствеността на мажоритарния пакет в компанията. Ако има сделка за БТК, преди каквото и да е официално вписване, по нея трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията.