Правителства падат, компании са под обсада, дългогодишни институции губят влияние. Как се справят истинските лидери във времена, когато всеки иска да е  самостоятелен играч? 50 живи урока за лидерство - ние ги намерихме. Така сп. Fortune презентира новата си класация на световните лидери, която излиза в априлския брой на медията. 

Начело тази година е изпълнителният директор на Apple Тим Кук. Миналата година списанието беше отредило първото място на папа Франциск. Сега той отстъпва на четвърта позиция. Нито американският президент Барак Обама, нито руският Владимир Путин намират място сред 50-те световни лидери.

Ето и първите 10:

Тим Кук
Марио Драги
Си Дзинпин
Папа Франциск
Нарендра Моди
Тейлър Суифт
Джоан Лиу
Джон Робъртс младши
Мери Бара
Джошуа Уонг

"Няма как да си подготвен да заместиш легенда, но точно това трябваше да направи преди три години Тим Кук след смъртта на Стив Джобс", обосновават се от Fortune. "Кук водеше компанията толкова силно, като направи и някои изненадващи ходове, че заслужено заема първото място в класацията", обясняват от списанието.

Като че ли за да потвърди правилността на избора на изданието Тим Кук обяви, че ще дари почти цялото си богатство за благотворителност. Той ще запази малка сума за своето семейство, съобщи сп. Forbes. Кук ще последва призива на милиардера Уорън Бъфет, който предложи на най-богатите хора по света да дарят поне половината от състоянията си за благотворителност. Към инициативата отдавна се присъединиха Бил Гейтс и Марк Зукърбърк, както и основателят на Oracle Лари Елисън.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги се възползва докрай от инструментите на банката и личните си способности да убеждава и вложи всички сили, за да задържи единна еврозоната, е часто от аргументацията за избора на втория в класацията.

 

Третото и четвъртото място са за китайския президент Си Дзинпин и папа Франциск.

 

Пети е един по-рядко влизащ в световните новини държавен лидер - индийският министър-председател Нарендра Моди. Той пое управлението на страната миналата година, уточняват от списанието, и за разлика от доста индийски лидери преди него започна да изпълнява обещанията си - да направи Индия по-гостоприемна за бизнеса, да ограничи прекалено големите регулации. Той реагира на насилието срещу жените, предприе мерки за разширяване на канализацията и води по-отворена политика към другите азиатски държави и САЩ.

Сред световните лидери на шесто място - изненадващо- се оказва една певица Тейлър Суифт. Нейното недотам обичайно присъствие списанието обяснява така: Суифт не стана случайно най-добре платеният артист в умзикалния бизнес. "С най-продавания албум - "1989" - усилията на певицата да бъде подобаващо платена за труда си, за музиката си може да имат огромен ефект върху начина, по който артистите са компенсирани в ерата на свободния стрийминг".

Следващата позиция е за друг световен лидер, който не е сред най-познатите лица от тв новините. Джоан Лиу оглавява "Лекари без граници". Родената в Канада лекарка предприема първата си мисия през 1996 г., когато отива да се грижи за бежанци от Мали в Мавритания. Оттогава до днес тя е взела участие в над 20 мисии на четири континента - помагала е на жертви от индонезийското цунами, от земетресението в Хаити, на бежанци и оцелели от сексуално насилие в Сомалия, Конго и района на Дарфур в Судан. През октомври 2013 г. оглавява международната организация, това е само два месеца преди първите пациенти от Африка да бъдат диагностицирани с ебола. Лиу повежда организацията си, която дава бърз и агресивен отговор на вируса. От "Лекари без граница" изграждат полеви болници в огнищата на заразата, оказват натиск върху африканските лидери да предприемат по-решителни действия. Твърдите мерки дават резултат. Засега изглежда, че заразата е овладяна.

Джон Робъртс - младши безспорно оглавява една много авторитетна институция - Върховния съд на САЩ. Въпреки това номинацията му изглежда по-локална, той е фигура с огрмна значимост основно в САЩ. "Няма съмнение, че Върховният съд на САЩ вече се нарича съдът на Робъртс", твърди изданието. В ръцете на върховните съдии са решението дали ще оцелее т. нар. Обамакеър или здравната реформа, предложена от американския президент и дали еднополовите бракове ще получат конституционна благословия.

№9 Мери Бара е CEO на Дженеръл Моторс. От списанието обясняват, че оцетняват усилията й да модернизира и реформира автомобилния гигант.

№10 е Джошуа Уонг - активист на движението за демокрация в Хонконг. Слаб, с очила, 18-годишният Уонг не се вписва в холивудската представа за харизматичен лидер на протести. Но все пак точно той е една от най-важните фигури в хонконгското движение за демокрация, станало известно като "Революцията на чадърите". Неговите послания включват протест с мирни средства, той излъчва енергизиращ идеализъм. С всичко това Уонг завладява протестиращите в Хонконг. 

Сред останалите 40 лидери в класацията има доста ръководители на бизнескомпании, директорът на ФБР Джеймс Фоли, президентката на Либерия Елън Джонсън, Бил и Мелинда Гейтс заемат с благотворителната си дейност 18-ото място. В сипсъка са още Пийт Фрейтс, един от инициаторите на кампанията "Ледената кофа", която събра 115 млн. доара за борба с ALS, изпълнителният директор на Uber Травис Каланик, създателят на фейсбук Марк Зукербергер и др.