Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Марат Буркхард е работил два месеца в сградата на ул. „Савушкина“ в Санкт Петербург, където се намира прочулият се вече Център за изследване на интернет – т.нар. фабрика за тролове. Там работят стотици хора, на 12-часови смени, срещу заплата от 700 и повече долара.

Марат е бил в отдела, който отговаря за регионалните сайтове в Русия, а задачата му е била да участва активно във форумите с прокремълска позиция. В интервю за радио „Свобода“ той описва един обичаен ден в Центъра:

- Марат, написа в блога си, че прекараното време в Центъра за изследване на интернет ти е дало достатъчно материал за цяла книга. Защо изобщо реши да се захванеш с това? За забавление, за приключение?

- Да, приключение е точната дума. Според мен никъде другаде по света не съществува подобна работа.

- Трудно ли се добра до работата?

- Да, трудно беше. Трябва да напишеш първо примерни текстове и после те решават дали си подходящ за работата. Подбират много внимателно.

- Какви текстове?

- Първо те карат да напишеш нещо неутрално – Вегетарианството: "За" и "Против". След това започват задачите по същество. Например, какво мисля за хуманитарните конвои в Донецк.

- Трябваше ли да криеш личните си убеждения?

- Да, аз имам прозападни убеждения. За мен е естествено, а за тях не е. Изобщо не споменавах моите възгледи. В противен случай нямаше да ме наемат и щяха да ме изхвърлят веднага. Непрекъснато провеждат идеологически проверки. Няколко пъти ме хващаха, просто бях невнимателен.

- Веднага ли ти предложиха заплата от 45 хиляди рубли (около 700 долара - б.р.) или постепенно увеличаваха възнаграждението, преди да стигнеш тази сума?

- Веднага ми дадоха тази заплата. Стига да си изпълнявам нормата. Като в истинска фабрика е. Има норми за произвоство и ако ги изпълниш, получаваш 45 хиляди месечно. Нормата е 135 коментара за 12-часова смяна.
 
- Колко отдела има в Центъра?

- Сградата е нова, има четири етажа. Има отдел за социалната мрежа LiveJournal, новинарски отдел, отдел, където се създават новини и демотивиращи колажи, както и отдел за видео производство. Но аз никога не съм влизал в тези отдели. Всеки си има отделен офис, бюра, компютри и никой няма право да се разхожда по етажите. Всеки си седи на мястото.

- Колко човека бяхте в твоя отдел?

- Двайсет.

- И ти ли работеше по 12 часа на ден?

- Да, работих и през деня, и през нощта.

- Трябваше ли да си в офиса или може да се работи и от дома?

- Не може да се работи дистанционно. Идва нощната смяна и сяда на компютъра на дневната.

- Т.е. седиш в офиса по 12 часа и изобщо не излизаш? Защо са толкова дълги смените?

- Работиш два дни, после два дни почиваш. Просто работиш по 12 часа вместо по 8.

- С какво се занимаваше твоят отдел?

- Ние коментирахме под постове. Всеки град и село в Русия си има свой собствен сайт с форум за коментари. Някой например напише нещо – някаква новина – и нашата задача беше да я коментираме. Разделяхме се на два отбора от по трима. Един от нас е „Злодеят“, който не се съгласява с нищо и критикува властите, за да придаде усещане за автентичност на форума. Другите двама започват дебат с него. Например: „Не, изобщо не си прав. Всичко е вярно в тази статия“. Единият например ще публикува някаква графика или снимка, подходящи за темата. Другият пък ще постне линк към нещо друго, което подкрепя аргументите им. Разбирате ли? Злодей, снимка, линк.

- А вие седите на едно място и се разпределяте кой коя роля ще изпълнява?

- Да, точно това е абсурдното. Не си говорим, защото сме заети. Всеки коментар не трябва да бъде по-кратък от 200 знака. И просто трябва да седиш и да пишеш, и пишеш без край. Не си говорим, защото виждаме на екрана какво пишат другите. Но всъщност изобщо не ни трябва да го четем, защото е глупост. Някой пише новина, други я коментират, но не мисля, че истинските хора изобщо си правят труда да четат всичко това.

И така ние тримата прекосяваме страната, спираме се във всеки форум от Калининград до Владивосток. Създаваме илюзията за истинска активност във форумите. Пишем и си отговаряме. Има ключови думи и тагове, които са необходими за търсачките. Дадоха ни пет ключови думи – Шойгу, министър на отбраната, руската армия. Тримата трябваше задължително да включим тези думи в коментарите си. Не могат дори да бъдат съкращавани, а понякога е трудно да пишеш толкова коректно.

ТИПИЧНА ЗАДАЧА:

Тема: Войски на НАТО са инфилтрирани в армията на Украйна

Ключови думи: новини, Украйна, Русия и Украйна, Украйна политика, НАТО, наемници

Задача: Постави темата за обсъждане в 35 местни форума

Работата започва след първия пост, който трол от друг отдел публикува в социалната мрежа LiveJournal под името flcrbgrjn. Той пише, че чужди наемнии се бият на страната на украинската армия и слага линк към видео, което твърди, че показва двама американски войници в югоизточния град Мариупол.

"Хунтата в Киев редовно насъсква медиите си срещу Русия и те лъжат безсрамно и безскрупулно. Те твърдят, че руски военни се бият на територията на Украйна, но отказват да покажат доказателство (защото няма такова). Но когато става дума за украинските въоръжени сили, окопаните в Киев американски пионки казват, че няма доказателство за присъствието на чужди наемници и западни шпиони сред тях. Лъжат и дори не се изчервяват.“

Този пост се появява първо в първия форум от списъка, който е изготвен по азбучен ред – Астрахан. После се появява „Злодеят“, който работи под името Яна24. Така триото започва работа. Първо се оспорва публикуваното от flcrbgrjn.

“За какви наемници от НАТО говориш? Снимали някакъв американец там и какво? Изобщо не е ясно какво са правели там. Русия както винаги обвинява Украйна за нещата, които самата тя прави. Всички говорят за вашите собствени наемници и все още не ги изтегляте“.

После идва ред на средния трол, който остро отговаря на „Злодея“, отрича написаното от Яна24 и поства линк към втора статия, която пише за американски войници в Мариупол.

"Прочете ли изобщо текста? Ако следиш темата, трябва вече да знаеш колко много доказателства бяха показани, че войната в Украйна продължава, защото Западът и Порошенко не искат мир. Бяха намерени вещи на западни войници, а сега откриха и самите войници. А намериха ли доказателства за руски войници в Украйна? Или самите войници? Не!“

Следващият по реда си е тролът със снимката, който обвинява Запада в лицемерие и добавя демотивиращ колаж за акцент.

„Западът е толкова двуличен. Всеки път Западът обвинява Русия за войната, а в същото време изпраща наемници от НАТО да се бият в украинската армия. Това е политика на двойния стандарт!“

Следва и демотивиращият колаж.

Надпис: "Стани, Украйна! Седни, югоизток! Не вдигай шум и се примирявай!“

След форума в Астрахан идва този в Бийск. После са Брянск, Велики Новгород, Владивосток, Волгоград, два форума във Воронеж, няколко национални форума – например „Чупакабра“, накрая на азбуката са Чита и Чеерповец.

Разбира се, че има и други коментари, но темата вече е излязла на върха в резултатите от търсачката Яндекс.

- Марат, коя е най-странната или смешна задача, която си получавал?

- Най-смешно беше, когато американският президент Барак Обама беше сниман да дъвче дъвка в Индия и после я изплю. „Трябва да напишеш 135 коментара за това и не бъди притеснителен в думите си. Пиши каквото искаш, само слагай думата Обама по-често и добавяй всякакви глупости.“

В задачите винаги трябва да включваш заключение, което вече е подготвено – че Обама е черна маймуна, която не знае какво е култура. Водиш го в древна Индия и той ти дъвче дъвка там. Това е смешно, защото са готови да използват и най-дребния детайл. От друга страна, изобщо не е смешно. Това е абсурдно и преминава всякакви граници.

- Основната задача на фабриката е да се пише по форуми, управлявани от идеологически противници на Русия. Кой върши това?

- Има украински отдел, има и английски отдел. Те бомбардират сайтовете на CNN и BBC. Имат си свои цели – сред тях е New York Times, а не градският сайт на Самара.

- Ти знаеш чужди езици. Предложиха ли ти работа в чуждите отдели?

- Да. Имах интервю за работа в английския отдел, но започнаха да ме питат за моите убеждения. Аз отговорих, че съм аполитичен и нищо не следя. Очевидно това ми отряза пътя. За да отида в този отдел, трябва да отговарям по очаквания от тях начин. Заплатите в този отдел са повече от 45 хиляди рубли – 65 хиляди и нагоре.

- Има ли хора, които работят в социалните мрежи? Например във фейсбук?

 - Да, има си специални хора за фейсбук. Има около 40 стаи с 20 човека във всяка и всеки си има отделни задачи. Пишат по цял ден и не е позволено да се смееш дори. Може да те уволнят за това. Задачите се сменят всеки ден – може да е Обама, Меркел, може да е Гърция, Северна Корея.

Младите хора, които вършат тази работи, нямат представа кое е важно по тези теми. Дори и политолог не може да разбира от целия свят, но там от хората се очаква да пишат за всичко. И не е важно как пишеш, можеш да възхваляваш или да ругаеш. Важното е да слагаш ключовите думи.

Всеки ден изпращат по един, който разяснява темата на деня, за да оформят подходящото съдържание. Така служителите поне имат бегла представа за какво става дума. Но и самият лектор познава твърде слабо темата и така ситуацията изглежда напълно абсурдна. Понякога ни тестваха идеологически с 15-20 въпроса. Всеки, който допусне дори две грешки, трябва отново да се яви на тест. А който е безнадежден, веднага се уволнява.

- Какво питат на тези тестове?

- Например питат какво прави Русия, за да подпомага Донецката народна република? Много е трудно да отговориш, а имаш само няколко думи на разположение. Има и по-лесни въпроси – Кой е Псаки? (Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки е честа мишена на троловете – б.а.).

- Вероятно темата за Украйна е основната?

- Да, замерят Украйна с каквото намерят.

- Как работи вашата тройка, когато задачата е да се хвали Русия, а не да се критикуват Украйна и Америка?

- Веднъж написах, че мнозинството германци подкрепят политиката на Путин. Такава беше задачата дословно - „Напиши, че мнозинството германци подкрепят политиката на Путин и са недоволни от Меркел“. Не знам откъде са го взели това, но трябваше да го напиша. Смешно е да пишеш такива неща. „Мнозинството германци...“

- “Злодеят“ участва ли и в тези задачи?

- Ако нещо е в подкрепа на Путин, „Злодеят“ трябва да изразява съмнения. Например на Коледа Путин посети службата в една обикновена селска черква във Воронеж и всичко беше сладникаво и блестящо. Първата публикация е от типа „Колко прекрасно! Колко чудесно! Колко велик и изумителен мъж е той!“. Тогава се включва „Злодеят“, който не се съгласява: „Айде стига! Путин отишъл във Воронеж, за да си напомпа рейтинга“. И после ние отговаряме: „Какво ти става на теб, за какъв рейтинг говориш! Да, той е популярен, но той не се нуждае от популярност. Просто иска да се срещне с обикновените хора“. Смешен е този пример, нали...

Ключови думи

Коментари

кирил

И тук е така - само, че нашите кремълски тролове са още по-прости от оригинала

и преди беше така - като пръднеха в СССР, тук се насираха

Марат Буркхарт - "руски" блогър? Вие сериозно ли? Чист руснак с това име.

imennik

То това име сидер и сидеров е чисто българско! ама нейсе...... важното е да се хванем за нещо и да оплюем неудобните.

oo

Ти на какво викаш "чист руснак" - ми то няма такова чудовище. Ами всички знаем, че те са сбирщина от различни племена /повечето са тюркоезични/. А се възхищаваше преди на книгата"Тимур и неговата команда" , нали? и то не е руско!

гяур

Демотивиращият колаж за двойния стандарт на Запада е много точен. Не знам какво му е тролското според вас, но по същия начин САЩ застанаха на страната на Косово в "борбата за независимост и суверенитет", а борбата за независимост и суверенитет в Донбас наричат "сепаратизъм". Това ако не е двоен стандарт, кое да е?

ак47

И аз съм трол, естествено..., в ъгъла са соросоидите нижат опорна точка след опорна точка. Няма как да се скрие истината. Тя винаги е мачкана, плюта и наричана "хибридна" дори :) Забавлявам се с безсилието на платените глашатаи на лъжата дахя "разобличават" :) Тази статия е част от тяхната пропаганда! ПРОПАГАНДА НА ЛЪЖАТА! Жалка и безсилна и затова толкова зла.

набутай си дулото на "ак47" в гнусната уста и натисни спусъка!

АК47, направо си пророк - виж как ти отговаря по-долу безсилната и злобна дребна душица, продала се за центове отвъд океана.

meto

А този сайт мирише на прозападна пропаганда

какво мирише, той вони! само преброй колко антируски статии са пуснати тази седмица...

Горнооряховка

Хахахаха. Отиди някъде, където мирише на Тройной!

ехоо

Гявур ти колко вземаш?45 руцки хилки?Иди в щатите,с твойте умения 5-6000$ ще вземаш.Не си губи времето.

гяур

Аз го правя само по любов. Центовете ги оставям на теб :)

жалка работа

Гнусно.

Комитата

И нашите таварищи ли работят по 12 часа? Гледам, налазили са статията

Не свърши ли смяната в градинката в Саутпарк, кравешко момче?

TGT

Направо се възмутих...Сле първаа глътка Столичная се оразмерих, след втората се назлобих, сега съм мек като...дрян... :)

промиване на тъпи и млади мозъци, без житейски опит, непознаващи лъжите и лицемерието на комунистическите вождове и служби

ак47

Великодушно давам отбой за всички путински тролове! Петък, следобед е. Време е за почивка товарищи. Край на седмицата, приближихме с една седмица края на робството на България от западните "недорасляци", произвеждащи чудовища като втория германски пилот, убиеца от Осло и хиляди знайни и незнайни жертви на капитализма! Оставете блядовете да се самозадоволяват, помислете за петъчната вечер: Хубаво питие, романтичен филм и добър секс /в петъчната вечер задължително със соросоидки, да не забравите/. Мислят си само, че са фригидни, но трябва да се жертваме и да ги освободим /една по една/ от това чувство натрапено от облъчилите ги кончита вурстове. ... И в понеделник отново под знамената на ПРАВДАТА! Да, неслучайно казвам ПРАВДАТА, тъй като така ги боли малко повече, от това да казвам ИСТИНАТА. Соросоидните сбърканяци си знаят защо :)))

АК 47 - увиснал

Вольно, товарищ ак47! Та, колко седмици остават до пълната победа, че имам идея?

МРЪСНИ ФАШАГИ СТЕ

ТОЧНО ОБРАТНОТО. ВИЕ СТЕ МНОГО МАЛКО И ТРОЛИТЕ,ДОКАТО ВСИЧКИ СМЕ НА СТАНАТ НА РУСИЯ ! МАХАЙТЕ СЕ ТРОЛОВЕ ! ЗА КОЛКО МАНГИЗИ СЕ ПРОДАДОХТЕ ? ПЕДЕРАСЛЪК!

А в БГ извън форумите тролят Атака, БСП, АБВ

гражданин

Пакостниците в БГ плащат ли данъци и осигуровки,или са в сивия сектор?

Did

А у нас е същото икономедия получава 3 млн лева субсидия от фондация Америка за България, за да пуска проамерикански новини има си платени тролове с над 100 коментара на ден все в стил колко гадни са руснаците..

Същите тролчета на надница в посолството в Саутпарк тролят и тук.

червени кретени

Като ви се струва гаден този сайт, чий го крепите вие в него??? Или сте мазохисти, или сте тролове! Я марш в Сибир, говняри!

Марш ти в Минесота, краварско лайно!

г

Тролове от всички дупки, показахте ли се ?

TPOЛ

дрън дрън та пляс

др. Радев

Ще клекне дедо Пут. Ще клекне. Още малко ще го оставим да се налудува и го приключваме :)

Троль

Владимир Владимирович е голям сладур. Кефи ме максимално. Бих му врътнал една от мойте с кеф. Стига да има желание.

ЛОЛ

Руските тролове вече налазиха тая тема. НЕ се залъгвайте тук е същото !!!!

m

Някой ден пък ,някой от троловете, които се изказват по-долу ще разкаже колко абсурдно е било, че е трябвало да коментира срещу статия за троловете.

Тарам Драхкруб

Защо "аз бях трол"? От написаното става ясно, че човекът си е трол и сега. Става ясно също, че и при троловете има калфи, чираци и майстори! Марат Буркхард просто е преминал на по-горно ниво, "разкривайки" делата в т.нар. фабрика.

обама

Самата публикуване на това измислено интервю е тролене! Това е очевидно за всеки с логично мислене.

adska

Ако това е вярно, трябва също толкова вярно да е, че и в другите държави има подобни тролове - едва ли руснаците са открили топлата вода ;)

оги д.

Наистина е много странно, че западните средства за обработка на общественото съзнание до такава степен са я закъсали и загубили способността си да накарат европейците да подкрепят антируската политика на САЩ и ЕС, че приписват тази своя импотентност на някаква масирана и рафинирана руска пропаганда, включително и споменатите организирани „тролове”. Още по-странно е, че внушават на промитите мозъци, че руската пропаганда, която няма нито опита, нито огромните финансови ресурси на западната пропагандна машина, би могла да надделее над западната при тиражирането на дезинформация. А тя наистина надделява, само защото на нейна страна е истината! Политиката на САЩ и ЕС по отношение на Русия е до такава степен изградена върху двойни стандарти, лъжи и инсинуации, че не може да бъде защитена и от най-опитните манипулатори на общественото мнение.

Предполагах,но не очаквах,че в Русия има чак пък фабрики за тролове.Ами така се прави хибридна война.Те манипулират сайтове и форими в собствената си страна,че няма да го правят и у нас.Трябва да се има пред вид информацията от този материал.Човек,като го прочете,започва да си изяснява доста работи.Май нашите родни путинофили заработват доста добри парици в ролята си на руски тролове.

Не предател

За да влезе в час всеки нормален и средноинтелигентен човек ои да разбере как работи руската пропагандна машина, е достатъчно да си отговори на няколко въпроса! Какви и колко са анонимните новоизлюпени сайтове, чий имидж и политика защитават, какво представляват коментарите, чии коментари преобладават! Изводът е ясен. Последната година се нароиха безброй анонимни и непопулярни сайтове обслужващи кремъл и официалните кремълски измислици. Сайтове от типа на нюзфактс, новини.бз, всичкиновини.фх и така нататък! Там наистина се публикуват колажи, псевдоновини, изсмукани от пръстите монтирани клипчета, коментарите често са копирани и разпростанявани по няколко сайта. Защо ако има подобна акция от запада не съществуват сайтове в защита политиката на ЕС и САЩ??? Защо няма тролове американофили и еврофили??? Тенденцията е само една - русофили и "всички са срещу Русия"!!! Толкова е просто, къде са сайтовете ментета в защита на САЩ и ЕС???? За сметка на това имаме цяла армия от медии и фалшиви сайтове в защита на политиката на Путин!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.