Джипове на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) обкръжиха около 9.40 ч. кооперацията в Лясковец, в която живее Петко Савов Петков (53 г.). Според БНТ горните две етажа на сградата, в която той живее с майка си, са евакуирани, но според агенция "Блиц", на единия има майка с дете.

По-рано тази сутрин мъжът откри огън срещу полицаи, дошли да го обезоръжат, уби един и рани трима.  

Информацията потвърди главният секретар Светлозар Лазаров, който вече е на мястото на инцидента. Двамата тежко пострадали са стабилизирани, съобщи директорът на великотърновската болница д-р Стефан Тилев пред БНТ. Те имат сериозни рани от висококалибрено оръжие в крайниците с раздробени кости. Трети техен колега е бил по-леко пострадал от малокалибрено оръжие.

Според bTV, със стрелеца към този час преговаря психолог. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

БГНЕС съобщава, че мъжът - бивш работник в БДЖ, а после бизнесмен, е започнал да живее затворен в къщата си, която е в центъра на града, точно до двора на училището "Максим Райкович".

Той писал още през миналата година писма до директора на школото, че "притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца". По информация на радио "Фокус", Петков е изпратил цели 6 писма до училището за последните 6 месеца, но директорът преценил първите няколко като "по-безобидни". Сигналите, че Петков разполага с оръжие са започнали още от 2010 г., а Светлозар Лазаров потвърди, че психоекспертизата говори, че човекът е бил болен.

Според кметицата на града Ивелина Гецова обаче той не е освидетелстван. Директорът на училището Николай Кожухаров каза пред БНР, че след поредното заплашително писмо е подал сигнал в полицията с дата 20 февруари, но не познавал стрелеца лично - знаел само, че живее с майка си. Той е получавал и сигнали от учителя по физическо Пламен Граматиков, че Петков е крещял и заплашвал децата по време на час.

Директорът е провеждал беседи и спуснал инструктаж учениците да се пазят и да не ходят на спортните съоръжения, които са току до къщата на стрелеца. Само една ограда дели 3-етажния дом на психоболния от корпуса, в който учат деца от 1-ви до 7-и клас. Училището в момента е празно, а днешният ден е обявен за неучебен. В момента полицията е отцепила целия център на Лясковец и продължава специализираната операция. Злополучната акция е започнала около 5-5,30 ч тази сутрин.

„Лицето е трупало от години боен арсенал и е отказвало да го предаде. Заплахите в последно време са зачестили и вчера е имало заплахи. За съжаление един наш служител се прости с живота си“, каза Светлозар Лазаров по ТВ7. На въпрос на водещата, нормално ли е психоболен да не може да бъде разоръжен, той отговори: "За съжаление от 2010 г. този човек не излиза никъде – усамотил се е в жилището."

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще даде обяснения в Народното събрание по случая.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ