Мобилните телефони вече няма да помагат  при издирването на хора, за които се провежда спасителна операция. Това стана ясно от думите на зам. вътрешния министър Красимир Ципов пред Клуб Z малко след като парламентът прие на първо и второ четене промени в закона за електронните съобщения (ЗЕС). 

Ципов поясни, че промените са съобразени с решение на Конституционния съд, който обяви някои от текстовете за противоконституционни.

"Намалява се срокът, в който доставчиците на тези услуги трябва да съхраняват трафични данни - от 12 на 6 месеца. Достъп до такива данни ще се иска само при тежки престъпления. Досега можеше да се иска достъп и за издирване на лица, когато трябва да се проведе спасителна операция", каза Ципов.

Доставчиците на електронни услуги са мобилните оператори и интернет провайдърите. Приетите промени означават, че при издирване на хора в планината например спасителите няма да могат да се ориентират по клетката на телефона на загубилите се.

Законопроектът бе приет спешно, тъй като по думите на шефа на комисията за контрол върху спецслужбите Димитър Лазаров (ГЕРБ) в противен случай има опасност от правен вакуум. 

"Решението на КС ще влезе в сила във вторник. Ако не приемем промените, операторите, които съхраняват данни, няма да имат основание за това. Службите за сигурност, разследващите, няма да могат да ползват тази възможност за разкриване на престъпления и за защита на националната сигурност", обясни Лазаров.

Според него биха могли да бъдат застрашени и отношенията с партньорските служби.

С промените се конкретизира възможността за органите, които имат компетентност по предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, да получат достъп до данни, които са необходими във връзка с изпълнението на правомощията им. Ще се упражнява съдебен контрол върху унищожаването на справката с данните, която не се използва за нуждите на досъдебното производство.