В парламента няма информация за това кой стои зад компанията LIC 33, която се представя за нов мажоритарен собственик на БТК и на още 5 ключови предприятия, свързани с КТБ. Това установи проверка на Клуб Z. Вчера от правителството също признаха, че не са наясно с произхода на средствата на тази фирма.

"Още по-малко сме наясно в Народното събрание. Занимаваме се със законодателство. Има си служби, потърсете информация от тях". Това каза бившият икономически министър и настоящ шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ). Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) само повтори няколко пъти, че няма информация.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова повтори няколко пъти, че няма информация.

"Ако ДАНС няма да отговаря на тия въпроси предлагам да я закрием. ДАНС да започне да проверява КТБ, както и каква е тази фирма, кой стои зад нея. Ако ДАНС не ги прави тези проверки, да идва тук, ако трябва да закрити заседания, да ни каже какво става аз предлагам да я закрием. За какво ни е? Трябва ДАНС да направи вътрешно разследване, да поиска информация от европейските служби, пълен пакет дании. Така се прави. Какво става тук? Разграден двор".

Това каза депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Шефът на икономическата комисия Петър Кънев (БСП) също призна, че не знае кой стои зад фирмата. "Въпрос на време е. Трябва да се види какъв е потокът пари, откъде идват. Това е работа на изпълнителната власт - дали на службите, дали на министерството на финансите. Във всеки случй не е работа на парламента. Нека изпълнителната власт да събере достататъчно информация, тогава ще го коментираме", каза Кънев.

На пресконференция вчера от LIC 33 обявиха, че са купили освен дела от 43% на Цветан Василев в БТК и НУРТС, военната фирма "Авионамс", пипълметричната агенция ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитал" и "Дунарит". Общата цена на всички придобивания била 1 евро.