"Съмнявам се, че има реална сделка за БТК и другите активи, свързвани с Цветан Василев, която беше огласена вчера", коментира пред Нова тв бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

"Не съм сигурен, че сделка има. Едно евро е толкова нищожно, всеки може да промени собствеността на офшорни фирми по веригата и да каже, че има сделка. Въпросът е за контрола върху тези активи. Цветан Василев е дискредитиран, той си намира някакви приемници, смята Трайков.

"На пръв поглед някой поема 900 млн. задължения и това е добре. Но този някой може да не плати тези задължения", казва бившият министър.

Журналистът Иван Бакалов припомни, че вчера квесторът на КТБ Станислав Лютов е заявил, че БТК няма кредити към Корпоративна търговска банка. 

"ДПС, Доган и Пеевски участват в цялата история за КТБ. От това, което се вижда на пръв поглед, става дума за борба за преразпределение на бизнеса. Вие мислите ли, че Бойко Борисов, който казва: "Давам ви Ломско шосе" и "Пазете ми мантинелите", е продал "Булгартабак", без да знае на кого", попита реторично Бакалов, визирайки тютюневата компания, която беше приватизирана с дейното участие на затворената банка.

"Защо не се пита кой купи "Труд" и "24 часа", които бяха най-големите вестници? В КТБ имаш 30% собственост на оманската държава. 30% от банката, която купи двата вестника, също е оманска", коментира Бакалов.

У нас властта участва в бизнеса. Тя напълни банката с държавни пари, но ние вече не сме социалистическа държава, която да казва кое къде се продава. Цветан Василев беше "Мистър икономика", наградата му я връчи вицепремиерът Цветан Цветанов, три пъти беше банкер на годината. ГЕРБ вкара в КТБ две трети от парите на държавата, припомни Иван Бакалов.

Според финансиста Кольо Парамов, в момента "наблюдаваме трето действие на "Операта КТБ", в което излизат главните играчи, а Цветан Василев е основният от тях."

"Квесторите заблудиха цяла България по искане на Иван Искров. Обезцениха всички активи на банката, за да се иска фалит. Още от началото знаехме, че Цветан Василев има богатство над 5,5 млрд. лева, нямаше нужда от обезценки и фалити", смята Парамов.

Става дума за стратегически активи и прозиращи връзки с Кремъл. И по двете линии държавата е длъжна да прояви подозиращо любопитство към сделката, категоричен е Трайков.