Един клас от 16 германски ученици и двама техни преподаватели са били на борда на катастрофиралия днес в Южна Франция самолет на авиокомпания “Джърмънуингс”, изпълняващ полет от Барселона за Дюселдорф.

Тази тъжна информация бе потвърдена от говорител на кметството на град Халтерн, откъдето са учениците. Градът се намира във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия със столица Дюселдорф, където днес трябваше да се приземи самолетът.

Учениците са пребивавали в Барселона по линия на взаимен обмен и са били на път обратно за родината си.

Ръководството на “Джърмънуингс” даде преди малко пресконференция и съобщи всичко, известно до този момент около трагедията. Оповестено беше, че сред загиналите 150 души пътници и екипаж 67 са германски граждани, сред които две бебета. Томас Винкелман - един от тримата управители на авиокомпанията и неин говорител, отказа да съобщи подробности около самоличността на жертвите. Първо трябвало да бъдат уведомени техните близки.

Винкелман обяви:

“Днес е трагичен и много тъжен ден за “Джърмънуингс” и за всички от семейството “Луфтханза”. За жалост съм длъжен да ви съобщя, че днес получихме информация от Франция, че самолет на  “Джърмънуингс” е пертърпял катастрофа. Този самолет изпълняваше редовен полет от Барселона за Дюселдорф. В 6,48 часа сутринта самолетът напусна Дюселдорф и със 122-ма пътници на борда пое към Барселона. Там се приземи по разписание в 8,58 часа. Самолетът излетя от Барселона в 10,01 чел за Дюселдорф. На борда се намираха 144 пътници, от тях две бебета, и общо 6-ма души персонал – двама пилоти и 4 стюардеси.

Според сегашната ни информация в 10,45 часа самолетът е достигнал нормалната височина на полета от 38 000 фута (11 580 метра). След една минута той е напуснал тази височина и е поел надолу. Това, което сега знаем, е, че снижаването на височината е продължило 8 минути. Контактът на самолета с френския радар, с френските авиодиспечери е бил прекъснат в 10,53 часа на височина около 6000 фута (съвсем малко над 1800 метра). Тогава е станала катастрофата.

При самолета става въпрос за “Еърбъс А320”, с опознавателни знаци AIPX. Той е доставен от “Еърбъс” на “Луфтханза” през 1991 г. и оттогава непрестанно е лятал за нея, а а от януари 2014 г. - за “Джърмънуингс”.  Последният рутинен чек е извършен вчера, на 23 март, в Дюселдорф, от специалисти на “Луфтханза”. Последният регулярен основен чек е извършен планово през лятото на 2013 г."

Капитанът на самолета лети от 10 години за “Луфтханза” и “Джърмънуингс”. Той има над 6000 летателни часа на самолет от тип “Еърбъс”.

В момента наш екип се намира в Дюселдорф, за да информира близките на онези, чиито имена са в списъка на полета. Моля да проявите разбиране, че ние първо ще информираме близките на пътниците и на екипажа, преди публично да оповестим списъка.

Екип от “Луфтханза”, ”Еърбъс”, “Джърмънуингс” и “Луфтханза техник”  - общо 100 души, в момента е на път към мястото на катастрофата, за да участва при разследването на трагедията и възможно най-бързо да бъде установено защо нашият самолет катастрофира.

Най-важното сега обаче е да изразим нашето най-дълбоко съжаление за непрежалимата загуба на близките на пътниците и на нашия екипаж. Нашите мисли и молитвите ни са насочени предимно към жертвите. Ние ще направим всичко възможно да изясним най-бързо и обхватно причината за тази катастрофа.”

На журналистически въпрос имало ли е в миналото проблеми с бордовия компютър отговорът бе, че наскоро е бил монтиран нов, съвременен компютър.

Както вече съобщихме, канцлерката Ангела Меркел заминава утре за мястото на катастрофата. Ще я придружава Ханелоре Крафт, премиерка на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия със столица Дюселдорф. От същата провинция са и загиналите 16 ученици.

Федералният президент Йоахим Гаук изрази дълбоката си покруса от трагедията. В момента той е на официално посещение в Перу. Предстоеше му да посети и други държави в Латинска Америка. Гаук обаче обяви, че отменя визититите си и незабавно се завръща в Германия