БЕРЛИН – Германската канцлерка Ангела Меркел преди малко застана пред представители на медиите, за да изрази дълбоката си покруса от погубените 150 живота при днешната самолетна катастрофа в Южна Франция.

Както Клуб Z първи съобщи, падна самолет "Еърбъс А320" на германската авиокомпания “Джърмънуингс”, дъщерна на националния превозвач “Луфтханза”. Загинаха всичките 150 души на борда – 144-ма пътници, двама пилоти и 4 стюардеси.

В словото си Меркел заяви:

“Днес ме вълнува единствено огромното страдание, което тази катастрофа причини на толкова много хора. Мислите ми и съчувствието - моето и на цялото федерално правителство, сега са при онези хора, които загубиха живота си, сред които и много наши съотечественици.

Страданието на техните семейства сега е неизмеримо. Ние правим всичко възможно те да получат необходимата в такъв момент помощ и подкрепа.

Прези изминалите часове разговарях по телефона с френския президент Франсоа Оланд и с испанския премиер Мариано Рахой. Договорихме се нашите държави да помогнат във всяка мислима форма, за да се изясни причинита за тази катастрофа, както и да подпомогнем спасителите на мястото на трагедията и на летищата.

Министерството на въшните работи откри кризисен щаб, който координира всички усилия. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер и федералният министър по транспорта Александер Добринт днес следобед летят за района на катастрофата. Аз заминавам утре, за да добия пряка представа и да разговарям с отговорните хора на място. Ще ме придружава министар-председателката на Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт.

Нека в заключение да кажа още веднъж: Това е момент, в който всички изпитваме огромна скръб, мислим за жертвите и за техните близки и приятели. Благодаря ви много.”

Социалдемократката Ханелоре Крафт е премиерка на федералната провинция Северeн Рейн-Вестфалия, чиято столица е Дюселдорф. Точно там днес в 11,55 ч местно време трябваше да се приземи самолетът, излетял от Барселона и паднал в Южна Франция.

Всеки момент се очаква пресконференция на представители на авиокомпания “Джърмънуингс”, за да обявsт всичко, което до този момент се знае за причините за самолетната катастрофа.