Българското правителство поиска компанията LIC33, която се представя за нов мажоритарен собственик на БТК и на още 5 ключови предприятия, свързани с КТБ, първо да представи информация за това чии са парите, с които се финансират сделките. Едва след това ще решаваме дали да се срещнем с тях, заявиха от пресслужбата на кабинета.

Ето и цялото изявление на правителството по темата:  

Във връзка с възникнали въпроси към българското правителство по повод днешната пресконференция на представители на дружеството „LIC33“, заявяваме следното:

"Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях."

Луврие обяснява, че той е човекът с парите.
По-рано днес на пресконференция от LIC33 обявиха, че са купили освен дела от 43% на Цветан Василев в БТК и НУРТС, военната фирма "Авионамс", пипълметричната агенция ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитал" и "Дунарит". Общата цена на всички придобивания била 1 евро. Освен това новите собственици щели да покрият дългове за 900 милиона евро на придобиваните компании.

"Парите са мои", каза на пресконференцията собственикът на LIC33  Пиер Луврие.

Луврие показва белгийския си паспорт, издаден в Москва.