Роднините на загиналите в самолета "Еърбъс", който се разби в Алпите в Прованс във Франция вече се събират на летищата в Дюселдорф и Барселона.

Те се надяват да получат повече подробности за причините за трагедията, както и да разберат кога ще могат да погребат останките на близките си. Мадрид съобщи, че загиналите с испански имена са 43-ма. Президентът на Франция Оланд посочи, че най-вероятно на борда е имало много германци. Но все още не може да се каже точният брой на починалите и тяхната националност. Засега се знае, че от Барселона за Дюселдорф са пътували 142 пасажери, двама пилоти и четирима други служители. Някои германски медии обаче съобщават за 180 души на борда. До този момент българското Външно министерство не разполага с информация имали наши сънародници сред загиналите.

Френските власти съобщиха, че мястото където е паднал самолета, е изключително трудно за претърсване. Намира се високо в планината между три села с по около стотина жители близо до селището Барселонет в Прованс. Всичко е в дълбок сняг и в големи урви. Там е много диво и изолирано, заяви за "Фигаро" местен общинар. Планински спасители ще вадят телата и другите останки с помощта на хеликоптери. По принцип до мястото на трагедията може да се стигне само пеша за около пет часа от най-близкото шосе. Разбира се търсят се и черните кутии, за да се разбере причината за катастрофата. 

Тя може да е пожар, експлозия, птица в мотора или каквато и да било друга повреда, твърди специалистът по сигурността на палетите и бивш пилот Жерар Фледзер. Времето в района е било спокойно, нямало е силни ветрове или турбуленции. Така че първоначалната основна версия за падането на самолета е техническа неизправност.

Президентът Оланд разговаря по телефона с Ангела Меркел и краля на Испания Фелипе Шести, който по съвпадение сутринта започна официална визита в Париж. Но се предполага, че посещението ще бъде прекъснато заради трагедията.

Министрите на вътрешните работи, транспорта и екологията на Франция вече са на мястото на катастрофата. Към тях ще се присъединят и министърът на вътрешните работи на Германия както и технически лица от компанията "Джърмануингс" и от главната дирекция на производителя на "Еърбъс".