Висшият съдебен съвет организира конкурс за ученическо есе на тема „Познатата и непозната съдебна власт”, четем на страницата на Върховния административен съд. Конкурсът е част от инициативата „Дни на отворени врати в съдебната власт” в рамките на дейност „Информационна кампания” по проект „Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система” по ОПАК.

В хода на кампанията ще бъдат проведени и шест Дни на отворени врати в петте апелативни района и във ВСС между 9 април и 18 май. Във всеки апелативен район и за ВСС ще бъдат отличени по три есета. 

Обявяването на победителите и връчването на наградите - таблет, I-pod и електронна книга, ще се проведе в Деня на отворени врати на съответния апелативен район. В конкурсите по региони могат да участват учениците от Х до ХІІ клас, а крайният срок е 31 март 2015 г. (подробно за правилата четете тук)

Освен това отличените творби ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС и на фейсбук страницата на инициативата „Дни на отворените врати в Темида 2015 г.“.

Целта на инициативата е да се повиши правната култура на учениците, да се провокират творческите им търсения и вниманието им към съдебната власт, съобщават още от ВАС.