Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров няма да бъде разследван за набеждаване, разкри „Труд“. Преди ден Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува дело срещу него „поради липса на доказателства за субективна страна“, допълва още изданието.

Скандалният следовател, известен като Пепи Еврото, бе обект на проверка, започнала по сигнал на съдия Петър Сантиров, че е бил набеден от Петров, че му е предлагал подкуп. Именно по сигнал на следователя Сантиров, бившият военен министър Николай Цонев и финансистът Тенчо Попов бяха обвинени, че са му предлагали рушвет, за да „смачка“ дело. Това беше т. нар. дело "абсолютен престъпник" по думите, с които друг бивш пословичен герой - зам.-градският прокурор Роман Василев, се обърна към Николай Цонев при ареста му.

Тримата бяха оправдани на три инстанции. А Върховният касационен съд посочи, че се касае „за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петров“. Съдът в Страсбург също прие извънсъдебно споразумение между Цонев и държавата, която се съгласи да му изплати 15 000 евро обезщетение.

След окончателния край на делото Петров подаде оставка като шеф и поиска да се проверят всички замесени длъжностни лица по случая. Тази проверка била приобщена към сигнала на Сантиров и пратена в СГП, припомни "Правен свят" Оттам вчера не са отговорили каква е съдбата й.

Проверката се проточи, а на 5 март следователят поиска да напусне и системата изобщо,. На заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров каза, че иска "прокуратурата да се освободи по най-бързия начин от лицето Петров", но ВСС не прие оставката. 

Молбата на Петров бе да бъде освободен, считано от 5 април, т.е. да се спази 30-дневното предизвестие, а пред БНР той поясни, че причините са лични, психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата, което нямало общо с проверката в прокуратурата.

Цацаров видимо бе недоволен от решението на ВСС. Аргументите на Съвета бяха Петров да не бъде оставян да напусне доброволно, за да не си вземе обезщетенията по закон.