През последните седмици във фейсбук като вирус се разпространява един виц: Знаете ли каква е разликата между 1 рубла и 1 долар? Отговор: 1 долар.

Заради санкциите за износа на руски стоки и спада на цените на петрола, през миналата година рублата поевтиня епохално - загуби почти половината от стойността си спрямо долара и около 40% спрямо еврото.

На 16 декември м.г. едно евро струваше 86 рубли. Към долара "рекордът" от 69,20 беше на 30 януари тази година. Нещата отиваха толкова на зле, че нашият уважаван автор проф. Стив Ханке даже предложи Русия да въведе валутен борд, като избере за основна валута щатския долар. Руската централна банка толкова вдигна основната лихва, че дори Корпоративна търговска банка се почувства засрамена.

Как ни засяга нас слабата рубла?

По две основни направления - вътрешното потребление и износа. Руснаците са най-голямата група чужди туристи, както и най-големият клиент на морски ваканционни имоти. Реалният ефект от тях трудно може да се изчисли, но със сигурност "братушките" вкарват по някой и друг милиард в икономиката, от които държавата сигурно би прибрала поне 200-300 млн. лв. ДДС. Сигурно, но ако данъчните си вършат работата, което в крайна сметка може и да не е много сигурно.

И тук връзката е проста - рублата поевтинява, руснаците имат по-малко пари за почивки зад граница, защото тук се плаща в левове, разбирай, евро. Златните черноморски пясъци ще си ги гледат само от рекламните клипове на Министерството на туризма.

Българските износители също пострадаха - заради спада на рублата стоките им станаха по-скъпи и съответно, по-малко хора могат да си ги позволят. Износът намаля и това всеки, който продава на руския пазар, може да го потвърди. Заради поскъпването на вносните стоки инфлацията в страната стигна двуцифрени стойности, като през февруари тя е около 17% на годишна база.

Между другото, всичко това важи и за Украйна, чиято гривня се срина дори още повече спрямо долара и еврото.

Черни прогнози

Още от началото на годината българските хотелиери и туроператори започнаха да вещаят апокалиптични картини за това лято поради очаквания спад на руски туристи чиито рубли не струват и пукната пара. На всичко отгоре президентът Путин забрани на държавните служители да почиват у нас. Дори детският лагер в Камчия ще остане празен.

Но от почти два месеца насам тенденцията за спад на рублата се обърна. От края на януари насам рублата е поскъпнала с 15% спрямо долара и с около 20% спрямо еврото, разбирай, лева. Актуалният курс е около 58 рубли за долар и около 64 за евро. Руската централна банка намали основния лихвен процент от 15% на 14 на сто годишно.

Ако бяхте купили рубли навреме и ги бяхте внесли в руска банка, сега щяхте да осребрите добра печалба. Но кой да се сети.

Какво ще става оттук нататък?

Поскъпването на руската рубла през последните месеци се движеше успоредно с ръста на цените на петрола. Но според анализ на сайта tradingfloor.com корелацията е била нарушена този март. От края на февруари до 20 март петролът е поевтинял с 11%, в същото време рублата е поскъпнала с 2% спрямо долара. Като вероятна причина за това в. "Комерсант" обяснява, че големите руски компании са продали значителни количества долари от валутните си резерви, за да платят данъците си.

Но значение за курса на рублата оказва и поевтиняването на еврото, защото износът на Русия е деноминиран в долари, докато вносът ѝ е равномерно разпределен в рубли, долари и евро, предполага tradingfloor.com. Прогнозите са, че след като в края на март приключи активният данъчен период, рублата отново ще върне връзката си с цената на петрола.

Но има и нещо друго - руската икономика навлиза в рецесия и се очаква увеличение на безработицата, което ще доведе до намаляване на инфлацията и ако не поскъпване, поне задържане на курса на рублата.

Ще се чува ли руска реч по черноморието?

В крайна сметка текущото развитие на ситуацията с руската рубла не предполага сериозен отлив на руски туристи и купувачи на имоти на пета и шеста линия по морето. Което може да ви разочарова, ако сте си мислели, че това лято хотелиерите ще смъкнат цените и почивката ви ще излезе по-евтино.

А може би сега е време да започнете да купувате рубли?