Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Не съм дошъл в Берлин, за да моля канцлерката Ангела Меркел да плати гръцките заплати и пенсии, а да търся диалог в намиране на добро за всички страни решение на гръцките проблеми. Когато в петък г-жа Меркел ме покани на посещение в Берлин, ми каза, че е по-добре да говорим един с друг, вместо един срещу друг. Споделям тази позиция.”

Това заяви тази вечер гръцкият премиер Алексис Ципрас след час и 15 минути разговор с Меркел в канцлерството в Берлин. Преди това гостът беше посрещнат с военни почести.

“Искам да подчертая, че с Гърция и хората в тази страна ни свързват тесни и приятелски отношения. В Германия живеят много гърци, които са живият мост между двата народа. Милиони германски туристи всяка година прекарват почивката си в Гърция. Желаем това да продължи и в бъдеще. В този дух на приятелство и доверие днес водихме разговора си. Първо обсъдихме какви задачи трябва да се изпълнят, какво трябва да се направи, за да се използва ползотворно времето. Важното е цифрите, които ни се подават, да са верни, реформите да се осъществяват. Искам да подчертая, че Германия не е институция и не решава дали дадена програма за реформи е правилна или не, тя се оценява от институциите и те взимат решения”, заяви Меркел и продължи:

“Ние искаме Гърция да е икономически силна, да бележи ръст, да излезе от високата безработица. За тази цел са нужни структурни реформи, солиден бюджет, действаща администрация. Германия е готова да изпълни поетите ангажименти да съдейства при изграждането на местната администрация. Важно е да продължи германо-гръцкото партньорство и сътрудничество в различни области, като научните изследвания. Държа на сътрудничество, базирано на доверието. Със сигурност ще трябва да обсъждаме и трудни въпроси, дори и такива, по които сме на различно мнение. Важен е духът на сътрудничеството ни – и двете страни са членки на ЕС, на НАТО, пред нас са общи геополитически предизвикателства. Убедени сме, че мирният проект Европа в дните, когато честваме 70 години от края на Втората световна война, е от огромно значение. Той трябва да бъде продължен от всяко следващо поколение. Ние сме готови да поемем тази отговорност.”

На свой ред Ципрас заяви:

”Тази среща е особено важна, длъжни сме да се разбираме по-добре. Няма друг път освен диалога за преодоляване на трудностите. Това е и европейският ни опит. Чрез разбирателство може винаги са се намери изход.”

Гостът припомни, че вече са минали 5 години от началото на гръцката криза и от приемането на спасителната програма. Тази програма обаче за Гърция не е довела до успех заради настояването за затягане на коланите. Тя се е отразила пагубно на народното стопанство. БВП се е стопил с 25 на сто, задлъжнялостта се увеличила, безработицата сред младите хора стигнала 60 на сто. Тези цифри говорели сами за себе си.

Нарастнала и пропастта между бедни и богати. Доходите на бедните слоеве се стопили с цели 80 на сто, докато богатите загубили едва 16 на сто.

Макар всичко това да е станало през изминалите 5 години, то би било омаловажаване, ако се каже, че всички проблеми идвали отвън – от международните институции. Голяма вина носели и досегашните правителства в Атина – задлъжнялост, допускане изтичане на капитали, нелегално изнасяне на огромни суми с цел избягване на данъчно облагане.

“Ние искаме да постигнем нов политически микс, за да отстраним сторените злини. Нужни са мащабни структурни реформи в Гърция, данъчна справедливост, преборване на корупцията. Целта на днешния ни разговор беше да намерим обща основа, както и да говорим за различията в мненията си. Ако постигнем консенсус, ще има и напредък”, отбеляза Ципрас.

Целта му била постигане на социална справедливост и възможно най-бързо излизане на Гърция от кризата.

Той настоя за съвместно сътрудничество в областта на правораздаването за преборване на корупцията, която все още притискала страната му.

Според Ципрас трябвало да се разчистят и сенките от миналото – стореното на Гърция зло от нацистите и решаването на въпроса с репарациите, дължими от Германия на страната му. Това не била тема от материално естество, а от морално.

“Този въпрос отдавна е решен политически и юридически”, отвърна Меркел по повод исканите от Атина репарации от Германия. Според гръцки експерти става въпрос за 332 милиарда евро.

“Ние обаче съзнаваме какви жестокости са причинили нацистите в Гърция, колко много са страдали хората там. Ние сме длъжни да държим будна съвестта си. В този дух разговорите ни с Гърция ще продължат”, заяви Меркел.

Посещението на Алексис Ципрас в Берлин продължава и утре със среща с представители на крайната левица “Ди Линке” – с председателката Катя Кипинг и с шефа на парламентарната фракция Грегор Гизи. И двамата са “за” изплащане на Гърция на репарации от страна на Германия.

Ключови думи

Коментари

Бат Бойко при първоот му посещение в Берлин не го посрещнаха с военни почести. Брахахахахаха

aleks

Обикновен кретен! Просто е така да си плюе комунето.

хаха

Посрещнаха ги с почести ,но ще ги изпратят с вазелин ,защото тези на които дължат 300млрд. са тези,които упрвляват света.

д-р Петроff

И пак комунчгите играят срещу родината си. Др.Грегор Гизи си е стар комуняга а на тях предателството е ментално вкоренено. Както и онази необяснима, но пък трайна, любов към Русия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.