Българският национален отбор по математическа лингвистика спечели 6 медала на Традиционната руска олимпиада по лингвистика в Санкт Петербург. Най-добрите ученици, изучаващи лингвистика у нас, бяха специален гост на Олимпиадата с 45-годишна история и единствените младежи от чужбина.

Златният медал за България на Традиционната руска олимпиада по лингвистика бе спечелен от Йоана Георгиева, ученичка в ПМГ Хасково. С четири сребърни медала се отличиха Борислав Георгиев от 164 ГПИЕ София и Валентин Димов от 91 Немска Езикова Гимназия София, и Стефани Павлова и Данаил Пенев от Първа Езикова Гимназия Варна. Бронзовият медал отиде при Лилия Петрова от ПМГ Хасково.

6-те медала за България са спечелени от общо 7-те ни участника, които в края на февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия – държава-традиционалист в изучаването и развитието на природни науки. В рамките на 5 дни младите ни олимпийски надежди под ръководство на своите преподаватели Александър Велинов и Ваня Гочева, преминаха втори и трети кръг на олимпиадата, справяйки се с различни по трудност задачи.

Задачите трябва да позволяват превод на български език. Всеки ученик получава задачи, предвидени за различни класове, т.е. с различна степен на трудност. Предизвикателствата за по-висока степен в обучението носят по-голям коефициент и допълнителни точки за състезаващия се”, разказа същността на състезанието Александър Велинов, един от ръководителите на Българския олимпийски отбор по математическа лингвистика.

„Смея да кажа, че българският национален отбор по математическа лингвистика се представя много добре на всички международни състезания, в които участва. Този път реално се нареждаме след резултатите на националния отбор на Русия”, коментира Велинов.

Площад Славейков