След като покори връх Еверест по-рано този месец, Гугъл актуализира уебсайта  Street View, в който се очаква да се появят грандиозни снимки от сезона на цъфналите вишни в Япония.

Дръвчетата са започнали да цъфтят най-напред в южната част на страната и постепенно разтварят пъпки на север. В центъра на Токио вишните вече цъфтят – три дни по-рано от обичайното.

Street View разполага с интерактивни снимки на дръвчетата от последните години – от Ропонги в сърцето на Токио до древната столица на Япония Киото.

В галерията са поместени кадри от цъфтежа на 400-годишната вишна в Кумамото, висока около 14 метра, която според префектурата привлича повече от 200 000 посетители по време на цъфтенето всяка година.

Ритуалът Ханами – наблюдение на цъфналите дървета, е традиционен японски обичай на съзерцание на красотата на цъфналите вишни – сакура. Започва от късния март до първите дни на май, предшестван от прогнозата за цъфтежа на вишневите дръвчета.

Прогнозата се обявява от метеоролозите и се следи внимателно от всички последователи на пролетния празник, тъй като цъфтежът обикновено трае седмица-две.

Ханами е едно от най-популярните събития през пролетта в Япония. Навън излизат цели семейства и групи приятели и сядат на пикник под цъфналите вишни. Празниците продължават и през нощта, наричани yozakura (нощна сaкура).

На много места като парк Ueno окачвани по цъфналите дървета хартиени фенери.

Площад Славейков