"Не мисля, че една политическа формация ще бъде здрава, ако й спадне апетитът към властта. Това е основният мотив в политиката - да бъдеш в управлението".

Това заяви в предаването "120 минути" на бТВ вицепремиерката и вътрешна министърка Румяна Бъчварова в коментар на обвиненията за преяждане с власт от страна на Реформаторския блок и за това домогва ли се ДПС до властта.

Бъчварова призна, че имало "струпване на кадри от една или друга политическа сила на определени места", но това от ГЕРБ го допускали още докато водели преговорите за съставяне на правителство. Било нормално, тъй като всеки избирал екипа, с който иска да работи. Доминиране не можело да има, защото в управлението има четири партии, смята вицепремиерката.

По отношение на ДПС и съмнителните му синхронни гласувания с ГЕРБ, Бъчварова заяви:

"Нямам впечатления и информация да има разменна монета. Нека да оставим една пролука всяка партия да гласува по съвест".

Като пресен вътрешен министър без опит в сектор "Сигурност", тя призна, че разчита за съвет освен на екипа, наследен от Веселин Вучков, и на премиера и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов.

"Разчитам на премиера. Това не означава тази зависимост, от която хората се притесняват. Изключително много разчитам на него", заяви Бъчварова.

На въпрос очакват ли се нови рокади в сектора, бе лаконична:

"Няма някаква зона на напрежение към момента, но във всеки един момемнт това може да се промени".

По отношение на т.нар. операция "Червеи" МВР шефката не каза повече от вече известното:

"Притеснява ме, че това, което трябва да остане и да обсъжда толкова важна дейност в МВР, не е подсигурено. Нека изчакаме края на проверката. На базата на проверката по делото мога да се доверя на констатацията, че протестиращи не са били основната цел на тази разработка. Но не мога да го потвърдя".

"Нямам още отговор на кого и на какво служеше ДАНС. Надявам се новият председател да каже", каза още Бъчварова.

От думите й стана ясно и че в момента около 1000 души чакат присъдите им затвор да бъдат приведени в изпълнение и докато това стане де факто са на свобода. Припомняме, че покрай този правен луфт, преди да влязат за излежаване на присъдите си избягаха т.нар. Братя Галеви, убиецът от дискотека "Соло", убийците на студента Стоян Балтов.