Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които могат да сложат край на хитруванията от пияни шофьори при взимане на кръвни проби. Реално пробата, смятана досега за най-меродавна в съда, беше оспорвана от адвокати, тъй като имаше куп „пробойни“, свързани с процеса на самото изследване, с начина на съхраняване на банките с кръв и т.н.

Сега тя ще може да бъде заменена с изследване на издишания въздух с т. нар. доказателствен анализатор. Това е модерен тип статичен „дрегер“, който ще е в наличност във всяко РПУ и показанията му ще са доказателство при бъдещо дело. Остава правото на шофьорите да избират дали да дават кръв, или да минат на него. Досега доказателственият анализатор не съществуваше в правния мир. В същия чл. 174 на Закона за движение се добавя и санкция за наркотици, каквато досега нямаше.

Другите най-важни новости, приети на първо четене, са свързани с начина, по който ще глобяваме еврограждани и обратното – наши сънародници ще бъдат санкционирани в ЕС.  Според променения чл. 189а  МВР ще бърка директно в базите данни на партньорските държави и след като установи кой е собственик на засечената кола, ще праща писма с глоби.  Това касае минаване на червено, превишена скорост, употреба на алкохол. На въпрос дали промяната, ако мине, ще повиши събираемостта на КАТ по отношение на чуждите нарушители, Петър Мутафчиев от Транспортната комисия отговори: „Да, категорично. И обратното – на наши нарушители там.“

Промените ще станат факт, ако минат на второ четене и бъдат обнародвани в Държавен вестник.