"Държавата ще си върне парите, които даде за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, и догодина ще строи с тях магистрала "Хемус".

Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещение в добричкото село Стожер, цитиран от правителствената пресслужба.

Там той бе на церемония по откриване на регионално депо за отпадъци.

"До края на седмицата, след като се обнародва законът, в КТБ ще има синдици. Те ще оспорят всички сделки, които са направени, защото ние сме заявили многократно, че цесии не може да има", коментира пред журналисти Борисов. 

Той се възмути, че е прехвърляна собственост в ущърб на държавата, която досега е дала 3,5 милиарда лева.

"Съгласно закона, като най-голям кредитор първи отиваме на опашката и се овъзмездяваме с това, което има. Тези пари влизат в бюджета, тъй като ние сме дали парите назаем. С тези пари догодина ще правим "Хемус". Те ни трябват, те са на хората. Оттам нататък прокуратурата ще има много работа", добави министър-председателят.

Той каза още, че събираемостта на приходите в бюджета е по-добра, отколкото през първите месеци на 2014 г. През януари и февруари са събрани над 550 милиона лева повече. Междинните данни за март са за 150 милиона лева отгоре.

"Убеден съм, че поне милиард ще съберем повече", добави Борисов. Той изрази надежда, че само след няколко месеца разликата в борбата с корупцията и с контрабандата ще стане видима.

Той не пропусна да коментира и местните избори, които трябва да се проведат наесен.

"Нормално е БСП да започне да се готви за вота, защото те нямат кметове. Нашите кметове сега работят, а не се готвят за избори”, заяви Борисов.

По думите му има толкова много проекти, които стават готови, че за радост те могат да показват какво са направили. 

Преди да иде в Стожер, премиерът инспектира автомагистрала "Хемус" в участъка Белокопитово-Каспичан.