Дания може да стане мишена на руски ядрени ракети, ако се присъедини към системата на противоракетна отбрана (ПРО) в Европа.

Заплахата бе отправена не от кого да е, а от самия посланик на Русия в Копенхаген Михаил Ванин. Тя се съдържа в негово писмо, публикувано на страниците на местния в. "Юландс-Постен", предаде "Лента.Ру".

Факсимиле от публикацията на в. "Юландс-Постен"

"Аз не смятам, че датчаните разбират напълно последствията, ако страната им се присъедини към оглавявана от САЩ система за ПРО. Ако това се случи, датските военни кораби ще станат мишени за руските ядрени ракети", пише дипломатът.

"Разбира се, това си е ваше решенвие, но бих искал да ви припомня - ще загубите и пари, и сигурност", предупреждава Ванин.

Думите му вече предизвикаха възмущение в политическите кръгове в родината на Хамлет. Външният минисър Мартин Лидегор нарече думите му неприемливи.

"Русия знае добре, че противоракетната система на НАТО е отбранителна, а не насочена срещу нея. Не сме съгласни с Русия за много работи, но е важно да не се нагнетява обстановката", каза първият дипломат на Копенхаген.