Президентът Росен Плевнелиев е получил покана за участие в тържествените мероприятия на 9 май в Москва, но не планира да участва в тях, пишат руски медии. 

Да, има такава покана. Да, президентът няма да отиде в Москва.Това потвърдиха днес за Клуб Z от пресслужбата на държавния глава.

Русия се готви да чества 70-годишнината от победата си над нацистка Германия.

Плевнелиев е известен със своите русофобски изказвания, пише руското издание "Взгляд", което информира, че той няма да ходи в Москва. И допълва, че миналата година той определи Русия като „националистическа и агресивна държава" в интервю за германски медии.

От "Дондуков" 2 не посочили пред "Взгляд" причината за отказа на Плевнелиев да ходи в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров, съобщи днес, че за 9 май в Москва са поканени 68 ръководители на държави и правителства, както и няколко международни организации. Досега са получени близо 30 положителни отговора.

Досега да пътуват в Москва са отказали Барак Обама, Дейвид Камерън, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, президентите на Полша, Словакия и Словения. Чешкият държавен глава Милош Земан обаче смята да присъства на тържествата.

Причина за бойкота е руската агресия в Украйна.

Ангела Меркел ще отиде в Москва ден по-късно - на 10 май, за среща с руския президент Владимир Путин.

Сред най-видните гости, които ще бъдат на тазгодишните тържества в Москва, е севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Това всъщност ще бъде първата му задгранична визита след идването му на власт в края на 2011 г.

И докато този път в Москва ще има доста отсъстващи, рекордът бе постигнат през 2005 г., когато се навършиха 60 години от победата на СССР над хитлеристка Германия. Тогава Владимир Путин тъкмо бе подкарал втория си президентски мандат.