Българската фондова борса се оцвети в зелено днес, след като в четвъртък депутатите от бюджетната комисия приеха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които отменят санкциите за публични дружества, в които има акционери, регистрирани в офшорни зони или страни извън ЕС.

Според промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 1 май дружествата, които притежават земеделска земя (б.р., извастни с абревиатурата АДСИЦ-ове) и сред собствениците си имат офшорки или лица от страни извън ЕС, трябва да плащат глоби от по 100 лв. на декар, като ако въпросните собственици не ги напуснат, санкциите се утрояват.

Но в четвъртък бюджетната комисия прие с положително становище поправката в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти, предложени от депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Мартин Димитров и Румен Христов, които предвиждат отмяна на тази санкция за публичните дружества. Тя се очаква да бъде приета от парламента.

Днес акциите на два от водещите АДСИЦ-а - "Адванс Терафонд" и Фонд за недвижими имоти "България", поскъпнаха съответно с 3,60% и 1,25%.

Основният индекс на Българската фондова борса - SOFIX, се повиши с 0,83% до 504,22 пункта.