Най-малко 55 души загинаха днес при троен самоубийствен атентат в Йемен, предаде Ройтерс.

Няколко десетки хора са ранени.

Самоубийци се взривиха в две джамии в столицата Сана по време на обедната петъчна молитва. Храмовете "Бадр" и "Ал Хашуш" са на хутите - мюсюлманите от местното шиитско течение, което контролира града.

Един терорист се взриви сред тълпата в джамията "Бадр". Другият стори това на входа й, докато полуделите от страх богомолци бягаха да се спасят навън. Минута по-късно камикадзе се взриви в "Ал Хашуш".

Засега никой не е поел отговорност за атаките. Властите обаче смятат, че те са дело на местния клон на "Ал Кайда".

Сунитската ислямистка организация се зарече да удря шиитите навсякъде. "Ал Кайда" обяви война на хутите през септември 2014 г., когато техните милиции превзеха Сана и се насочиха към населените предимно с шиити централни и западни райони на Йемен.

Атентатите в Сана станаха само ден, след като край пристанището Аден избухнаха кървави сблъсъци между сили, верни на президент Абдрабух Мансур Хади, и на предшественика му Али Абдула Салех.

Преди месец Хади избяга от столицата Сана, след като бунтовниците хути обявиха, че го поставят под домашен арест. Той отиде в Аден и се укри в тамошния президентски дворец. Сградата бе обстрелвана вчера от самолети.

Салех пък се съюзи с хутите, чиито бунтове неведнъж смаза, докато бе държавен глава до 2011 г.