Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От неприлични, заплатите на някои столични музиканти стават средностатистически български заплати. Буквално това се разбра от приповдигнатите думи на общинския съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев пред журналисти, след като на заседанието си на 13 март Столичният общински съвет (СОС) прие нещо, наречено "Доклад относно увеличаване на средна брутна месечна работна заплата на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и Струнен квартет „Димов” към ОКИ Дом на културата „Красно село”. Докладчик е д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата, предаде Агенция „Фокус”. Не стана много ясно дали в това признание имаше оттенък на срам от досегашното състояние на цигуларските възнаграждения, но, според Янакиев, с увеличението заплатите им ще станат около 600 - 650 лева.
„Знаете стандарта и нивото на едни такива творци, които поне в Европа са познати навсякъде и трябва да имат възможността да получават повече пари. Аз винаги съм си мислил, че особено за софийски солисти и квартети би било прекрасно, ако общината може да си позволи да им даде достатъчно високи заплати и те да музицират и да правят концерти абсолютно безплатно за жителите на София”, обясни Янакиев. „От друга страна, като актьор, си давам сметка, че някак си се подценява това, което ти изразходваш като енергия и даваш от себе си”, добави той.
Увеличение е от порядъка 100-150 лева и ги доближавало до "една такава златна среда, което в никакъв случай не решава проблема”, призна общинарят.
„Трябва да се инвестира в изкуство, особено в условията на финансова криза. Слава богу, София не може да се оплаче – освен много молове на глава от населението, има и много театри, което е добре”, каза още Роберт Янакиев.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.