Европейския съюз е търпелив към финансово недисциплинираните си членки и безкомпромисен към дисциплинирани като България, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов.

Днес пред репортери той разказа спомени за гръцките си колеги от срещите на върха на ЕС през последните пет години на дългова криза в Еврозоната.

„Преди слушах (Георгиос) Папандреу: само искаше пари и отлагане на плащанията. После дойде (Андонис) Самарас: пари и отлагане на плащанията. Сега дойде СИРИЗА и (Алексис) Ципрас: пари и отлагане на плащанията“, каза Борисов.

Той припомни, че през всичките години България строго е спазвала правилата за фискална дисциплина в ЕС и че въпреки финансовите тежести за бюджета, пак ще вкара дефицита му под задължителния европейски праг от 3 на сто от БВП. Борисов посочи и че правителството с големи усилия е прокарало емисията на нов дълг, за да плати стари задължения.

„Крайно време е нашите съседи, които искат да са и в Еврозоната и в Шенген (а България още не е) да спазват правилата, за които са поели ангажимент“, каза Борисов.

Гърция е заплашена да изпадне от Еврозоната, защото няма пари да посреща падежите по дълга си. Банките ѝ са на ръба на ликвидна криза. Еврозоната прекъсна спасителното финансиране за страната, защото не е съгласна с политиката на новото левичарско правителство в Атина.

Ципрас помоли за среща с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер,  председателя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум извън дневния ред на днешната среща на върха в Брюксел.