Светът трябва да се подготви за следващата си голяма криза в здравеопазването, заяви Бил Гейтс, цитиран от Би Би Си.

Той каза това пред делегати на конференцията TED ("Технология, забавление и дизайн") в канадския град Ванкувър.

Докато ебола в момента изглежда под контрол, следващият път хората няма да имат такъв късмет, смята съоснователят на "Майкрософт". Според него има редица технологични оръдия, които биха могли да бъдат използвани за спиране на разпространението на един вирус. И правителствата трябва да се научат да се подготвят за война.

"НАТО играе военни игри, за да види дали хората са добре обучени и подготвени. Сега ние имаме необходимост от игри с микроби", каза Гейтс.

Той също така призова за резервен медицински корпус, подобен на запасните армии, към който гражданите биха могли да се присъединят.

Гейтс изтъкна, че технологиите могат да играят важна роля в предотвратяването на разпространението на един вирус. 

Широкото разпространение на мобилните телефони означава, че гражданите лесно могат да съобщават къде има огнища на болест, а изготвянето на карти чрез сателити може лесно да установи районите.

Същевременно напредъкът на биологията драстично намали времето, необходимо за разработване на ваксини срещу нови вируси.

По време на кризата с ебола през 2014 г. технологични компании като Ай Би Ем предоставиха системи за проследяване, които позволиха на властите в засегнатите страни да изработят подробни карти на огнищата на болестта. Те бяха изготвени на основата на СМС-и от цивилното население.

Бил Гейтс отдавна се интересува от глобални пролблеми като бедността и болестите. Неговата фондация "Гейтс", която той създаде с жена си Мелинда, внесе милиони долари за борба с явленията.

При последната епидемия на ебола фондацията прати в Африка защитни костюми и лед, които да бъдат в помощ на лекарите и медсестрите в заразените райони.

На конференцията TED бе представена с имитация на клиника за лечение на ебола. Целта бе да се покаже колко е тежък животът на медиците в тези условия. Делегатите имаха възможност да пробват защитните костюми и да се опитат да свършат нещо, докато са ги надянали.

"Трябва повече време за изграждането на добри здравни системи в по-бедните страни", изтъкна Гейтс.