Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева по скандала „Червеи”. То бе поискано от правосъдния министър Христо Иванов, койторедложи уволнение на съдийката заради нарушенията с издаването на разрешителни за СРС за цели 300 дни при разрешени от закона максимум 180. Посочено бе също, че разрешителни са давани включително за леки престъпления, за които използването на СРС е забранено.

В последните десетина години не е случвало съветът да откаже да образува дисциплинарно дело, припомня "Де факто". Отказът на ВСС сега не бе публично мотивиран – тези точки се разглеждат при закрити врати.

Висшият съдебен съвет (ВСС) обаче откри процедура за избор на шеф на Софийския градски съд и назначи двама съдии за изпълняващи функциите зам.-председатели.

Решението на съвета за откриване на процедурата ще бъде обнародвано в Държавен вестник и оттогава ще започне да тече 14-дневен срок, в който желаещите могат да подадат документи за участие в конкурса. Намерението на ВСС е до лятната ваканция да има избран титуляр на поста.

До откриване на процедурата се стигна след като Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС заради разследването срещу нея по аферата "Червеи". Това стана и след призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов цялото ръководство на градския съд да подаде оставка. До момента двама от общо четиримата зам.-председатели се вслушаха в призива на Панов - Иво Дачев, който ръководеше Търговското отделение, и Николай Димов, шеф на Административното. Оставките им бяха предхождани от заповед на и.ф. шефа на СГС Владимир Йорданов, с която бяха иззети всички правомощия на четиримата заместници на Янева.

Засега обаче Богдана Желявска и Петя Крънчева, ресорни сътоветно на Гражданското и Наказателното отделения, не са се оттеглили.

Същевременно днес ВСС назначи Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи функциите заместник-председатели на градския съд. По неофициална информация съдия Папазян ще отговаря за разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства.

Междувременно стана ясно, че Етичната комисия е внесла предложения за мерки за подобряване на работата на административните ръководители или упълномощени от тях заместници при издаването на разрешения за използване на СРС. Такъв дебат предложи и министърът на правосъдието Христо Иванов преди две седмици по повод нарушенията, открити по разработката "Червеи".

ВСС обаче още не е взел решение по предложението на Иванов срещу Владимира Янева да се образува и дисциплинарно производство, въпреки изтеклия на 13 март законов срок.