Днес „Валенсия“ излиза като фаворит срещу „Лудогорец“, но любопитното е, че в досегашните си две визити в България в евротурнирите испанците имат… две загуби. А общо срещу родни отбори балансът на „прилепите“ е негативен – победа, равен и две поражения. „Орлите“ пък за пръв път се изправят срещу отбор от Пиренеите.

През есента на сезон 1969/70 в 1/32-финал за Купата на панаирните градове (предшественик на Купата на УЕФА/Лига Европа) „Славия“ и „Валенсия“ кръстосват шпаги, като „белите“ от България отстраняват „белите“ от Испания след победа с 2:0 в София и равенство 1:1 на „Местая“.

Вече в Купата на УЕФА, „Валенсия“ среща нов български отбор – ЦСКА, през септември 1978 г. „Прилепите“ отново са гости в първата среща и отново губят, този път с 1:2. На реванша обаче са безмилостни – 4:1, и продължават напред.

И днес „Валенсия“ излиза срещу български отбор в Лига Европа, тоест досега испанците играят срещу родни тимове само във втория по сила европейски клубен турнир, и то по веднъж във всяка една от трите „части“ на надпреварата – Купата на панаирните градове, Купата на УЕФА и сега Лига Европа. И трите пъти „прилепите“ гостуват в първия мач.

„Белите“ от Валенсия са един от най-славните испански отбори. Шест пъти шампион на страната – за последно през сезон 2003/04, седем пъти носител на Купата на краля (последният трофей е през 2008 г.), една Купа на УЕФА плюс две Купи на панаирните градове, веднъж Купа на носителите на национални купи (КНК), две Суперкупи на Европа и също толкова финали в Шампионската лига. Във вечната ранглиста в Испания „Валенсия“ се нарежда на трето място след абонираните за върха „Реал“ Мадрид и „Барселона“.

В последните години обаче „прилепите“ започнаха да отстъпват от позициите си. Причината е финансовото състояние на клуба, което принуждава ръководството всяка година да продава най-добрите си футболисти. До 2004 г. „Валенсия“, заедно с „Ла Коруня“, формираха нещо като своеобразна Голяма четворка с традиционните „Реал“ и „Барса“, но оттогава насам титлата в Испания е била печелена само от последните два отбора. В момента в някои от най-големите европейски клубове се състезават играчи, минали през „Валенсия“. Давид Силва от „Манчестър Сити“, Хуан Мата от „Манчестър Юнайтед“, Давия Вия от „Атлетико Мадрид“ (минал и през „Барселона“), Роберто Солдадо от „Тотнъм“ – това са само част от звездите, които трябваше да напуснат „Местая“. Така „белите“ са принудени всяка година да градят нов състав, каймакът от който впоследствие трябва да продават на богатите клубове и така до безкрай.

След три поредни години в Топ 3, непосредствено след „Барса“ и „Реал“, миналия сезон „Валенсия“ завърши на пето място, а този няма никакви шансове за класиране в Топ 4, което означава втори пореден сезон извън Шампионската лига. Все пак преди малко повече от месец „белите“ шокираха шампиона на Испания „Барселона“ с 3:2 насред „Ноу Камп“. „Прилепите“ ще хвърлят всичките си сили в Лига Европа и шансът да подценят „Лудогорец“ е минимален.

Във „Валенсия“ има и българска следа. Настоящият национален селекционер Любослав Пенев игра за отбора в периода 1989/95 и бе един от водещите голмайстори на тима. Опъна мрежата общо 101  в 226 мача за „прилепите“.