Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Единственият юрист, успешно издържал външния конкурс за съдии във Върховния административен съд (ВАС), е Мария Радева – досегашен главен секретар на съда, съобщава "Съдебни репортажи". Тя е съпруга на бившия народен представител от ГЕРБ, а сега евродепутат Емил Радев.За двете свободни места за върховни съдии се състезаваха 17 кандидати, но единствено Радева е успяла да изкара оценка с 10 стотни над минималната по закон (4.50).

Това я поставя редом до осемте съдии, които спечелиха наскоро приключилия конкурс за повишаване и преместване. За сравнение – най-ниската оценка, с която съдиите се класират за титуляри във ВАС, е 5.97. Според Закона за съдебната власт 20% от назначенията в системата на правораздаването трябва да са външни, но нормата отдавна среща недоволството сред магистратите, като се обсъждат промени, които да ограничат възможността конкурсите да стигат до върховните инстанции.

Тази тема бе застъпена сериозно и в концепциите на съдиите – кандидати за председател на Върховния касационен съд. Последните два конкурса за ВАС са нагледна илюстрация за несъвършенствата на закона – повече от 40 съдии се борят за осем свободни места във ВАС, като се класират с разлика от три стотни от пълната шестица, докато колегите им, които участват за първоначално назначаване, показват много по-ниско ниво на знания.

Кариерата на Мария Радева във ВАС започва през март 2011 г., когато с конкурс е назначена за главен секретар на съда. Пет месеца по-рано, в първите дни на мандата на Георги Колев, избран с подкрепата на ГЕРБ, новият председател уволнява досегашния главен секретар и Радева поема временно длъжността. Мария Радева, която преди това е адвокат във Варна (също като съпруга си), печели конкурса само седмица след като предложения на депутата от ГЕРБ Емил Радев за промени в Закона за съдебната власт предизвикат скандал в правната комисия на парламента, припомни правният сайт..

Промените предвиждаха извънредни правомощия на шефа на ВАС – когато длъжността на съдия от административния съд не е заета, или съдия е възпрепятстван да изпълнява длъжността си и не може да бъде заместен от съдия от същия съд, председателят на ВАС да може да командирова съдия от друг съд, който има ранг на съдия от окръжен съд. Такива правомощия не са предвидени за председателя на Върховния касационен съд.

Второто предложение предвиждаше председателят на ВАС да може да мести съдиите от ВАС от едно отделение в друго единствено по свое усмотрение, без тяхно съгласие и без решение на пленума на съда. Всички те са в противовес с настояванията на гилдията за засилване на съдийското самоуправление, които бяха записани и в Стратегията за съдебна реформа, приета от парламента и на практика дават повече правомощия на работодателя на съпругата на Радев.

В същия период и останалите инициативи на депутата от ГЕРБ са също толкова спорни – той бе идеолог на промените, които ограничиха достъпа до Търговския регистър и направиха голяма част от информацията за търговските фирми напълно недостъпна за потребителите. Негова колежка от кантората му във Варна Мая Андреева, с която са работили в едно помещение, бе избрана за зам.-председател на Централната избирателна комисия. Миналата година Емил Радев бе шести в листите на ГЕРБ на изборите за европейски парламент и стана евродепутат.

Съпругата му трябва да встъпи в длъжност съдия във ВАС след протоколно решение на ВСС, а след това да стане ясно в кое отделение на съда, който е последна инстанция по дела срещу актове на държавата, ще правораздава.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.