Скрит в 1603 страници за федералните харчове текстът за премахване на общата забрана върху медицинската марихуана мина в Американския конгрес. Това е първият националнозначим закон, подкрепящ употребата на лекия наркотик под каквато и да е форма - и една от най-сериозните стъпки към пълна декриминализация.

Досега в щатите, където медицинската марихуана беше законна, местните производители бяха под постоянна заплаха от федерални агенти, които можеха и организираха ударни акции срещу тях. С премахването на забраната тази опасност изчезва.

В последната година администрацията на Обама спираше подобни действия. Но сега, когато мярката е официално одобрена в законопроект за разходите, който президентът смята да подпише тази седмица, тази политика е вече утвърдена в закон.

От гледна точка на активистите за легализация на марихуаната този вот на Конгреса показва любопитен нов съюз в политиката по отношение на растението - републиканците застават все по-твърдо зад правата на отделните щати да узаконят наркотика, който федералното правителство още определя като по-опасен от кокаина.

"Това е победа за много хора", заяви съавторът на мярката, републиканският представител Дейна Рорабахер, избран от Коста Меса. Според него одобряването й е "първият път от десетилетия, в което федералното правителство е ограничило репресивната си забрана на марихуаната".

Досега 32 щата и федералният окръг Колумбия са легализирали употребата на марихуана за медицински цели, движение, което започна пред 90-те. Въпреки това, DEA (Агенцията за борба с наркотиците) смята растението за опасен наркотик без никакво медицинско приложение.

Вчера пък президентът Обама заяви, че е окуражил и демократи, и републиканци да преосмислят нелогичните си позиции срещу марихуаната.

"Можем да постигнем някакъв прогрес по отношение на декриминализацията", заяви президентът. "В някакъв момент, ако достатъчно щати все пак декриминализират, и Конгресът може да преосмисли позицията си."