Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Скрит в 1603 страници за федералните харчове текстът за премахване на общата забрана върху медицинската марихуана мина в Американския конгрес. Това е първият националнозначим закон, подкрепящ употребата на лекия наркотик под каквато и да е форма - и една от най-сериозните стъпки към пълна декриминализация.

Досега в щатите, където медицинската марихуана беше законна, местните производители бяха под постоянна заплаха от федерални агенти, които можеха и организираха ударни акции срещу тях. С премахването на забраната тази опасност изчезва.

В последната година администрацията на Обама спираше подобни действия. Но сега, когато мярката е официално одобрена в законопроект за разходите, който президентът смята да подпише тази седмица, тази политика е вече утвърдена в закон.

От гледна точка на активистите за легализация на марихуаната този вот на Конгреса показва любопитен нов съюз в политиката по отношение на растението - републиканците застават все по-твърдо зад правата на отделните щати да узаконят наркотика, който федералното правителство още определя като по-опасен от кокаина.

"Това е победа за много хора", заяви съавторът на мярката, републиканският представител Дейна Рорабахер, избран от Коста Меса. Според него одобряването й е "първият път от десетилетия, в което федералното правителство е ограничило репресивната си забрана на марихуаната".

Досега 32 щата и федералният окръг Колумбия са легализирали употребата на марихуана за медицински цели, движение, което започна пред 90-те. Въпреки това, DEA (Агенцията за борба с наркотиците) смята растението за опасен наркотик без никакво медицинско приложение.

Вчера пък президентът Обама заяви, че е окуражил и демократи, и републиканци да преосмислят нелогичните си позиции срещу марихуаната.

"Можем да постигнем някакъв прогрес по отношение на декриминализацията", заяви президентът. "В някакъв момент, ако достатъчно щати все пак декриминализират, и Конгресът може да преосмисли позицията си."

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.